Annons

Annons

Frossa i hälsosamma bär

Sommar, sol och mängder av bär. Passa på att frossa i våra svenska sommarbär – och få en rejäl hälsobonus på kuppen.

Importerade bär i all ära – men ny forskning visar det är våra egna svenska sommarbär som gör mest nytta i vår kropp. Exempelvis visar svenska studier att celler från tjocktarmscancer och bröstcancer hämmas av nypon, blåbär, svarta vinbär och havtorn.

Annons

Dags alltså att dra nytta av vår också unika allemansrätt och samla naturlig och gratis medicin i blåbärsskogen och längs smultronängar!

Här är bären du ska äta:

Jordgubbar för hjärtat
Jordgubbar, smultron och hallon Innehåller ett ämne, ellagsyra. Den är en extra kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot olika typer av angrepp. Forskare hoppas att den i framtiden ska kunna användas i läkemedel för behandling av cancer och andra sjukdomar. Jordgubbar har hög halt av många olika antioxidanter, innehåller mer vitamin C än apelsin. Den stora amerikanska studien Nurses Health visade kvinnors som äter mycket jordgubbar hade 30 procent lägre risk för hjärtsjukdom..
En portion jordgubbar, ungefär en kvarts liter bär, ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin och cirka 25 procent av vårt behov av folsyra

RECEPT: Bjud på en svalkande cheesecake med jorgubbar

Lingon för vikten
Finska studier visar att lingon innehåller höga doser av kraftfulla antioxidanter, speciellt quercetin, som visats ha positiva effekter på vissa cancerformer. Lovisa Heyman-Lindén, doktor inom biomedicin har tillsammans med kolleger vid Lunds universitet jämfört olika bärs förmåga att förebygga viktuppgång hos möss. Studien visade bland annat att lingon, svarta vinbär och svenska blåbär kan motverka fetma.

RECEPT: Baka läcker chokladpaj med lingon

Svarta vinbär skyddar mot cancer
Kraftfull C-vitaminkälla – en deciliter svarta vinbär ger mer än dagsbehovet. Dessutom är svarta vinbär rika på samma antioxidanter som blåbär som skyddar mot cancer och hjärtsjukdom och är bra för ögat och hjärnan. F

RECEPT: Bjud på glutenfri sufflé med päron och svarta vinbär

Blåbär för ögonen
Blåbär har visat sig ha effekt på flera cancerformer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers och Parkinsons sjukdomar, motverkar högt kolesterol. Vissa studier visar att blåbär kan förbättra mörkerseende och skydda mot gulafläcken-sjukdom.

RECEPT: Baka vår supergoda blåbärscheesecake med daim

Hjortron skyddar mot cancer
De studier som gjorts på hjortron visar att de är minst lika nyttiga som många andra bär. Vissa studier har visat skyddande effekt mot cancer. Effekt finns kvar även i frysta bär.

Björnbär bra för hjärtat
I skalets blåa färg finns kraftfulla antioxidanter som enligt studier i USA kan bromsa åldrandet i hjärnan, sänka det onda kolestorolet i blodet och skydda mot hjärtsjukdomar.

RECEPT: Småkakor är gott! Baka björnbärskakor

Röda vinbär
har hög halt av antioxidanter och vitaminer, ovanligt rika på kalium, som är bra för hjärtat

RECEPT: Koka ljuvlig sylt med röda vinbär och vanilj

Nypon
är mycket rika på C-vitamin. Stärker immunförsvaret och torkat nyponpulver används mot artros.

Av Susanna Hauffman Foto: IBL-AOL

LÄR MER:
99 fantasistiska hälsotips

Blåbär kroppens bästa doktor


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…