Annons

Annons

Frossa i choklad i jul – bli friskare och vackrare!

Lägre blodtryck, skydd för hjärtat och gladare ­humör. Men nu finns ytterligare en anledning till att du ska frossa i choklad. Du kan bli vackrare!

Ät mycket choklad i jul.

Choklad är en av de få godsaker som vi tänker att vi kan mula i oss med gott samvete. Att mörk choklad innehåller nyttiga antioxidanter som är bra för oss vet de flesta. Men choklad har också visat sig vara bra för en rad olika medicinska tillstånd; kan sänka högt kolesterol, sänka högt blodtryck, minska risken stroke och dämpa ångest.

Annons

Nu kommer ytterligare ett skäl att lägga sig på sofflocket i jul med en ask choklad: Ett kosttillskott med mörk choklad i, som sägs ge slätare hy med mer lyster, enligt nya studier.

Det är inte så tokigt som det kanske låter.
– Det är lättare att förändra huden inifrån än utifrån, genom att äta sådant som vi vet är bra för oss. Bland annat genom att ha en bra balans av fetter som vår kropp behöver, säger chokladexperten Fabian Rimfors, som fått sina kunskaper om kakaobönor som projektledare och initiativtagare till ett kakao- och chokladprojekt, inom Sida.

Enligt Fabian Rimfors tillhör naturligt kakaofett de nyttiga fettkällorna som är bra för oss att äta. Därtill med mycket vitaminer och mineraler, spårämnen och även protein (mer än i mjölk).
– Det är en av få produkter man kan överleva på, på en öde ö, berättar han och kallar kakao för en ”superfrukt”, vars fruktkött runt bönornas innanmäte i sitt naturliga tillstånd smakar som en blandning mellan svarta vinbär och krusbär.

Han konstaterar att det inte är någon slump att arméer världen över har choklad som överlevnadsproviant. Men det handlar inte om någon smarrig mjölkchoklad, utan om bittrare bitar, med låg halt av tillsatt socker.
– Kakaobönan innehåller oerhört bra fett, tyvärr byts det ofta ut mot billigare fetter som vanligen inte har samma höga kvalitet, eftersom tillverkarna får mer betalt om de säljer kakaofettet till kosmetikaindustrin, där det används till hudvård och läppstift, t ex, förklarar Fabian Rimfors.

Av Mia Coull Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Håll vikten med choklad

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…