Annons

Annons

Frossa i d-vitamin och må bättre

Frossa i d-vitamin

Tänk om du kunde ta ett piller om dagen och minska risken för diabetes, cancer, demens, hjärt/kärlsjukdom och depression. Och att denna universalmedicin inte kostade dig mer än ett par kronor om dagen.

Annons

Vissa forskare menar att detta läkemedel redan finns. Namnet? D-vitamin.Vitaminet kan motverka sjukdomar som diabetes, MS och cancer visar ny forskning. Men D-vitamin brist är inte ovanligt hos oss i Sverige.
Många tar en daglig dos av vitaminet för att inte drabbas av benskörhet. Av den anledningen rekommenderar Livsmedelsverket att vi får i oss 400 IE internationella enheter (10 mikrogram) om dagen. Personer över 75 år kräver dubbelt så mycket, 800 IE – det vill säga 20 mikrogram.
Men är man ute efter andra effekter än bara benhälsa gäller betydligt högre doser än så. Forskarna är inte ense, men minst 1000 IE tycks vara nödvändigt – vissa menar att det är bortåt 4000 IE och till och med ännu mer som är aktuellt.
Att få i sig så höga doser genom kosten är inte det lättaste. De vanligaste källorna, förutom vitaminpiller är fet fisk, ägg och D-vitaminberikade mejeriprodukter. För vegetarianer är kantareller, särskilt trattkantareller, den enda källan.
Fast vill man nå så höga nivåer som 2000 IE måste man sätta i sig ett halvt kilo fet fisk, eller 15 liter mjölk eller 50 ägg om dagen.
Alldeles ny forskning visar att man, tvärt emot vad man tidigare trott, kan få i sig D-vitamin via kött. Men bara från frigående djur som fått beta ute, då innehåller köttet nämligen den omvandlade D-vitaminformen 25-OH-D.
Den andra – och största källan är solen, när ultraviolett strålning (UVB) möter huden bildas supervitaminet. Men under vinterhalvåret står solen för lågt på himlen på våra nordliga breddgrader och UVB filtreras bort innan det når jordytan. Därför lider också många svenskar av D-vitaminbrist.
Att D-vitamin har sådan effekt på vår hälsa, och tros förebygga så många sjukdomar, beror på att vitaminet omvandlas till ett hormon i kroppen som styr och aktiverar mer än 800 gener.
Överläkaren Mats Humble har kunnat se att även depressioner kan behandlas med D-vitamin.Hans studie med 117 patienter inom psykiatrivården visade att bara 15 procent av dem hade önskvärda nivåer av D-vitamin – resten led av större eller mindre brist. Det betyder dock inte att alla som har för låga nivåer blir nedstämda.

– Olika människor är olika känsliga, en del kan lida brist på D-vitamin utan att det bekommer dem, menar Mats Humble som själv tar en dos på 2000 IE under vinterhalvåret.
Om du misstänker att man lider brist på D-vitamin kan du kontrollera halten med hjälp av blodprov på vårdcentralen.

Av Kristina Eriksson Foto Thinkstock, Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…