Annons

Annons

Frossa i julens nyttigaste godis

Julens nyttiga godis

Julen är inget för den som vill hålla figuren
Men frossa i nötter så får du bättre hjärthälsa på köpet.
Vilken är den största kaloribomben? Ett saftigt wienerbröd eller en näve hasselnötter? Ja, inte är det bakverket, som man kanske kunde tro. Nötter är nämligen fullspäckade av fett. Men låt inte det hindra dig från att ta fram nötknäpparen. Nötter är nämligen den bästa julklapp ditt hjärta kan få.
Många studier vittnar om hur bra nötter är för hjärthälsan. Den som äter en ungefär en deciliter nötter mer än fem gånger i veckan löper hälften så stor risk att dö av hjärtsjukdom.
Visst består mer än hälften av innehållet av fett, men lyckligtvis är det mestadels enkel- och fleromättade fetter. Därför anses de vara nyttigare än det mättade fett som finns i till exempel kött och grädde. Fördelen med det ”nyttiga” fettet är att det sänker det skadliga LDL-kolesterolet, och därmed minskar risken för att drabbas av stroke och hjärtinfarkter.
Det är inte den enda tjänst som nötter gör hjärtat. Innehållet av kalcium och arginin sänker blodtrycket, magnesium gör så att hjärtat slår regelbundet och antioxidanten E-vitamin skyddar cellerna.
Men nötterna gör inte bara nytta för hjärtat – de ger energi, motverkar benskörhet och skyddar kroppens celler från att brytas ned. Fast tänk på att fett är fett, även om det är nyttigt. Så njut nötterna med måtta!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av: Kristina Eriksson Foto: Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…