Annons

Annons

Frossa i julnötter och lev längre!

Den bästa julklappen du kanske kan ge dig själv, är en stunds knäppande vid nötskålen. Ät en näve nötter om dagen och du minskar risken att dö i förtid med 20 procent.

Nötter nyttigast i jul
Nötskålen är nästan det nyttigaste på hela julbordet. Här finns nämligen allt i ett nötskal; protein, fibrer, mineraler och vitaminer. Nötter hjälper dig att hålla vikten, förbättrar ditt kolesterol, ger skydd mot sjukdomar och minskar risken att dö av hjärtsjukdom.
Faktum är att du minskar risken att dö i förtid med 20 procent om du äter en näve nötter om dagen.

Annons

Det har en amerikansk studie visat, där man samlade in fakta från två långtidsstudier, där 76 000 män och 42 000 kvinnor deltog. De som åt nötter drabbades i lägre utsträckning av hjärt/kärlsjukdom och cancer.
Dessutom känner vi oss fortare mätta om vi äter nötter, och blodsockret hålls i schack.
Men fettet då, kanske du frågar dig? Jo, visst är nötter späckade med fett, det spelar egentligen ingen roll vilken sort du väljer. Alla är fulladdade med kalorier. Men nötterna består av nyttiga fetter, det vill säga mestadels av enkel- och fleromättade fetter. Och tanken är inte att man ska gräva i skålen, utan ta en näve och låta sig nöja med det.
Vill du njuta dem utan dåligt samvete, så skippa nötter som är saltade, överdragna med choklad eller rostade i onyttiga oljor. Ät dem torrostade eller helst av allt råa!

Av Kristina Eriksson Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…