Annons

Annons

Frossa i julens nötter- få hälsoeffekter på köpet!

Knack en nöt

Allt är inte onyttigt bland julens godsaker.
Ät en näve nötter per dag och du minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom.
Förr sålde affärerna som mest nötter under juletid, men på senare år har vi börjat äta mer och mer året om. Och det har sina fördelar!
Visste du att nötter kan rädda ditt hjärta? Om du äter en näve varje dag, kan du minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med nästan 30 procent. Dessutom minskar risken att dö i cancer med 11 procent.
Det är slutsatsen av en ny stor studie, där forskare följt 120 000 amerikanska män och kvinnor under 30 år. Studien publicerades i ansedda New England Journal of Medicine.
Vilka nötter som man stoppade i munnen spelade ingen roll; valnötter, hasselnötter, jordnötter, cashew eller pecan gav samma goda effekt.
Sedan tidigare är det också känt att en handfull nötter om dagen minskar risken för åldersdiabetes.
Många undviker ju nötter i rädsla för att bli tjocka, och det är sant att nötter är fettbomber. Över hälften av nötens innehåll är rent fett! Men de är rika på enkel- och fleromättade fetter, till skillnad från grädde och smör som innehåller mättade fetter. Undersökningen slog faktiskt fast att de som åt nötter var smalare än de som lät bli. Det kan bero på att nötter ger en snabb mättnadskänsla, så att du låter bli att småäta annat mellan måltiderna.
Att nötter är så nyttigt beror bland annat på att de sänker kolesterolet och hämmar inflammationer.
En av våra kära julnötter, valnöten, är mycket rika på en antioxidant som heter ellagsyra, som hindrar cancerceller från att dela sig.
Har du turen att få mandeln i gröten kommer du att få i dig E-vitamin, som skyddar cellerna och förhindrar åldrande. Dessutom är mandlar späckade med fosfor, järn, kalcium, kalium och magnesium. Faktum är att mandlar innehåller nästan fyra gånger så mycket mer järn än julskinkan!

Annons

Av Kristina Eriksson Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…