Annons

Annons

Frossa i pumpa och slipp demens

Pumpa är inte bara en spöklik lykta som lyser upp höstmörkret kring Halloween. Den brandgula frukten kan i själva verket skydda mot demens! Så passa på att vässa hjärnan med lite butternutpumpa, den kalebassliknande pumpan, som syns i grönsaksdiskarna just nu.

 Nyttiga pumpan

Allt fler vill ha hjärnkoll på maten och soppa gjord på butternutpumpa toppar listan över populära vegorätter i USA. Soppan lyfts också fram i Mindfull, Kanadas första kokbok för hjärnan, där den sägs sätta fart på synapserna som sköter kontakten mellan nervcellerna.

Annons

Bakom kokboken står forskare och nutritionister vid Baycrest Health Science i Toronto, känt för sin forskning kring åldrandet. Tillsammans har de kokat ner innehållet i våra matbutiker till en vetenskapligt baserad diet, som sägs skydda mot demenssjukdomar.

Skyddar mot diabetes

– Högt blodtryck, diabetes och höga kolesterolvärden drabbar inte bara kroppen utan är också kända riskfaktorer för demens. Tanken med kokboken är att visa att dessa sjukdomar även påverkar hjärnans funktioner, säger Carol Greenwood, professor vid Baycrest Health Science till Huffington Post.

Den orangea soppan sätter fart på tankeverksamheten med en näringsrik cocktail av karotenoider, en grupp antioxidanter som även finns i morötter och aprikoser, och anses skydda de tunna, fina blodkärlen i hjärnan från att slamma igen.

Mellan soppslevarna anas även betakaroten som omvandlas till Vitamin A i kroppen och kan minska risken att drabbas av åldersförändringar i ögat. Studier på möss antyder även att den som inte får i sig tillräckligt med Vitamin A kan få svårare att minnas och att lära nytt.

– Vi vet att det vi äter har stor betydelse för hur vår hjärna åldras och att de som satsar på en varierad kost med mycket frukt och grönt håller den i trim högt upp i åldern, säger Carol Greenwood.

Också bra i paj

Den lättskalade, smakrika näringsbomben gör sig också bra i paj och puré och som grillat eller ugnsstekt tillbehör. Och ju starkare fruktköttets orangea färg är desto fler nyttiga ämnen får man i sig.

Så varför inte lysa upp fredagsmyset med en färgglad soppa toppad med rostade pumpafrön? Eller servera lammsteken med färgglad pumpapuré. Den kalorisnåla pumpan hindrar inte bara hjärnan från att damma igen, den ser också till att midjemåttet hålls i schack.

Vill du laga en currydoftande pumpasoppa? Receptet hittar du här!

Av Anna-Britta Ståhl Foto: Thinkstock


2 kommentarer


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…