Annons

Annons

Frossa i sommarens bär – lev längre!

Kraftfulla antioxidanter hittar du i sommarens färska bär och frukter. En ny studie visar att kvinnor som äter tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt.

 At ratt och lev langre
Passa på att frossa i bär och frukt under sommaren och bygg upp ditt hjärtskydd. Jordgubbar tar hand om fria radikaler sex gånger bättre än äpplen. Blåbär innehåller höga halter av antocyaniner, en typ av flavonoider. Antocyaniner har visat positiva effekter på hjärta och kärl genom att motverka högt kolesterol, vidga blodkärlen och förhindra att plack i kärlen byggs upp och bildar åderförkalkning.

Annons

En ny amerikansk-brittisk studie följde under lång tid 93000 kvinnor. Den visade att kvinnor som äter tre eller fler portioner blåbär och jordgubbar i veckan minskar risken att drabbas av hjärtinfarkt med så mycket som en tredjedel.

Här guidar oss näringsfysiolog Fredrik Paulún rätt bland frukt, bär och kryddor . Frossa och få superhälsa i sommar.
 
Blåbär och lingon: Innehåller väldigt mycket antioxiander som skyddar våra celler från att brytas ner av skadliga ämnen. I blåbär finns även ett ämne som hämmar nedbrytningen av lyckohormonet serotonin, vilket förmodligen kan skydda mot depressioner enligt nya rön, gäller även för frysta blåbär.
Jordgubbar: Rika på järn, som behövs för att transportera syre i våra kroppar, antioxidanter, vitamin C som stärker immunförsvaret, men även B-vitaminet folsyra. Som bland annat ingår i den process där huden bildar vitamin D av solens strålar, och behöver fyllas på.
Trädgårdsbär: Vinbär, hallon, krusbär. Förutom att de smakar otroligt gott ger de fina antioxidanter. Vinbär kan man blanda med i en skål gröt eller müsli, på egen hand blir de kanske lite sura. Medan krusbär som mognat i solen med tiden blir otroligt söta.
Äpplen och päron: Sänker blodtrycket, precis som all annan frukt. Dessutom ger frukt med vitt fruktkött bra skydd mot stroke. Välj gärna frukter med färgrika skal, de är rika på antioxidanter.
Örter och kryddor: Pimpa milda smaker med kryddor ur det asiatiska köket. Lite kanel på frukostfilen får blodsockret att hålla sig på en bra nivå. Färsk riven ingefära i keso sätter fart på matsmältningen. Och med chili, ingefära, vitlök och koriander i grillmarinaden får du virushämmande ämnen på köpet.
Kål: En fantastisk grönsaksfamilj i olika färger och former, som är packade med svavelhaltiga antioxidanter. Mättande, kalorisnåla, och skyddar mot olika sorters cancer, som tarmcancer och bröstcancer. Stek lite kål i en bra olja, eller stuva kålen. Bra matighet utan en massa kalorier.
Lök: Innehåller svavelhaltiga ämnen som sänker kolesterolhalten, och är anti-inflammatiorisk. Hetta inte upp löken för mycket, då förstörs de fina ämnena. Förhöj smaken och näringen genom att äta lite rå lök också, till exempel finstrimlad gräslök eller finhackad röd lök, på salladen.
Av Mia Coull Foto: Thinkstock

Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…