Annons

Annons

Frossa i sommarens nyttiga bär

Det finns inget enstaka superbär – det är mixen som är bra, menar cancerläkaren Lars Beckman. Helst bör man variera och äta så många olika som möjligt, för att få en kombinationseffekt. Här är bären som speciellt tycks skydda mot cancer.

Sommarbär

Sommarbär

Ät så mycket sommarbär du bara kan. Svenska studier visar att celler från tjocktarmscancer och bröstcancer hämmas av nypon, blåbär, svarta vinbär och havtorn.

I boken Matfrisk – mat som kan förebygga cancer skriver cancerläkarna Lars Beckman och Lars Franzén vid Sundsvalls sjukhus om nyttan med bär. Men Lars Beckman vill inte peka ut enstaka bär, frukter och grönsaker som ”anticancer”- medicin. Helst bör man variera och äta så många olika som möjligt, för att få en kombinationseffekt.  Här är bären som speciellt tycks skydda mot cancer.

Annons

Jordgubbar, smultron och hallon

Innehåller ett ämne, ellagsyra som kan skydda mot cancer i matstrupe och tjocktarm.

Jordgubbar

har hög halt av många olika antioxidanter och innehåller mer vitamin C än apelsin. Den stora amerikanska studien Nurses Health visade att kvinnors som äter mycket jordgubbar hade 30 procent lägre risk att få hjärtinfarkt.

Hallon

innehåller också salicin (naturens egen magnecyl) som är bra för hjärtat, vitaminer, folsyra och mineraler.

 Lingon

Finska studier visar att lingon innehåller höga doser av kraftfulla antioxidanter, speciellt quercetin, som visats ha positiva effekter på vissa cancerformer. Lingon innehåller gott om B-vitaminer, magnesium och kalium, samt mineraler, folsyra, C- och E-vitamin.

Svarta vinbär 

Oslagbar C-vitaminkälla. En deciliter svarta vinbär ger nästan tredubbla dagsbehovet. Dessutom är svarta vinbär rika på samma antioxidanter som blåbär som skyddar mot cancer och hjärtsjukdom och är bra för ögat och hjärnan.

 Blåbär

Blåbär anses vara det mest hälsobringande bäret av alla. Fungerar lika bra färska, som frysta. Blåbär har visat sig ha effekt på flera cancerformer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, Alzheimers och Parkinsons sjukdom. Motverkar högt kolesterol, skyddar mot urinvägsinfektion tack vare dess naturliga antibakteriella ämnen. Vissa studier visar att blåbär kan förbättra mörkerseende och skydda mot gulafläckensjukdom.

Hjortron

De studier som gjorts på hjortron visar att hjortron är minst lika nyttiga som många andra bär. Studier har visat en skyddande effekt mot tarmcancer. Effekt finns kvar även i frysta bär.

Björnbär

I skalets blåa färg döljer sig kraftfulla antioxidanter som studier i USA menar kan bromsa åldrandet i hjärnan, sänka det onda kolesterolet i blodet och skydda mot hjärtsjukdomar.

Röda vinbär

Förutom hög halt av antioxidanter och vitaminer är röda vinbär också ovanligt rika på kalium, en mineral som är bra för hjärtat

Tranbär

har höga halter av antioxidanter av samma typ som i blåbär och björnbär. De ger ökat skydd mot åldersprocesser i hjärnan, ögat och övriga kroppen. Tranbärsjuice har dessutom vetenskapligt bevisad effekt mot urinvägsinfektioner.

Nypon

är mycket rika på C-vitamin. Stärker immunförsvaret och torkat nyponpulver används mot artros.

Text: Susanna Hauffman
Foto: Shutterstock

Läs också:

7 anledningar – därför ska du äta mer grönkål

Supermaten för friska ögon

99 fantastiska hälsotips

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…