Annons

Annons

Fullmåne kan störa sömnen

Många ligger klarvakna när den lyser. Men vad beror det egentligen på?

shutterstock_97859531

 

 Nu har ett schweiziskt forskarlag gjort ett försök. De undersökte data från en tidigare sömnstudie, och jämförde med måncykeln under den perioden. När de jämförde resultaten kunde de redovisa ganska sensationella siffror.

Annons

De 33 försökspersonerna – fullt friska i olika åldrar – fick sova i laboratoriemiljö och hade alltså inte nåtts av eventuellt månljus. Mätningarna gjordes under en längre tid och under månens alla faser.
Det visade sig att runt fullmåne tog det försökspersonerna fem minuter längre att somna in och de sov totalt 20 minuter mindre. Sömnens kvalitet påverkades också: Den hjärnaktivitet som är kopplad till den nyttiga djupsömnen sjönk med 30 procent. Dessutom minskade halten av sömnhormonet melatonin.
Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska Institutet, kommenterar studien så här:
– Det är en respektabel forskningsgrupp och studien är välgjord, så jag vill inte bråka med dem om resultatet! De menar att månens ”cyklicitet” finns inbakad i oss människor att vi har en biologisk rytm som följer den så kallade synodiska månaden. Det är den tid som det tar för månen att genomföra ett varv i alla sina faser.
– Månen har en stark dragningskraft –  den åstadkommer ebb och flod – så det är inte helt uteslutet att också människor kan påverkas på ett eller annat sätt, säger Torbjörn Åkerstedt.
– Det här är väldigt svårt att bevisa. Innan jag har sett tydligare vetenskapliga bevis kan jag inte ställa upp på den tolkningen.
Menar du att det är en sorts masspsykos att så många människor ändå upplever en påverkan av månen, speciellt på sömnen?
– Vi vet inte! Det är ett mycket vanligt påstående att man ligger vaken och stirrar under nätter med fullmåne; man blir orolig, överaktiv och konstig. Vi skulle välkomna studier som kan förklara det.
– Den här schweiziska studien visar ju på svaga effekter. Sömnförlusten är inte värre än vad den kan bli när man är lite stressad. Människan är vidskeplig och benägen att suggerera sig själv. Man sover dåligt, så går man ut och kollar och ser att det är fullmåne!
Lage Larsson, en av TV:s kunnigaste meteorologer, är också aningen skeptisk till fullmånens inverkan på människokroppen.
– Visst finns otaliga vittnesmål om att människor känner av fullmånen på olika sätt, säger Lage Larsson. Men ingen seriös forskning har gett några säkra bevis.

Foto: Shutterstock

Av Susanne Hauffman

 

 


2 kommentarer


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…