Annons

Annons

Fyll fönstret med budgetblommor

När du en gång fått kornettblomman och saintpaulian att trivas behöver du aldrig köpa nya. Därför är de krukväxtexpertens Agneta Bergströms favoriter i vårfönstret. Här får du hennes bästa tips!

Streptopaulier

”Saintpaulia och kornettblomma hör till mina absoluta blomsterfavoriter i fönstret, speciellt under senvintern när utbudet av Saintpaulia och kornettblommor  är som störst i  blomsterbutikerna och under våren när mina egna trotjänare börjar blomma. Som inga andra blommar de flitigt i fönster som inte får direkt sol. Jag har mina i köksfönstret som vetter mot nordöst. Och de är absolut inga slit-och-slängblommor. Har man väl fått dem att trivas blir de som gamla vänner som troget hänger med år efter år. Det gör dem till riktigt bra budgetblommor, kanske de allra bästa vårblommorna om man som jag bor i lägenhet. I synnerhet som det är lätt att få fler genom att ta bladsticklingar. När de vuxit till sig lite är de också perfekta att ge bort som present till vänner och bekanta. ”

Annons

Streptopaulier
Bygg på höjden Med en fönsterpiedestal kan man att utnyttja platsen på höjden och skapa dynamik mellan krukväxterna. Små piedestaler går ibland att hitta i blomsterhandeln men som alternativ kan en hög ljusstake avsedd för blockljus fungera.

Saintpaulia –  trivs bra i norrläge
Ursprung: De odlade sorterna är korsningar av vilda arter från Kenya och Tanzania. Där växer de ofta på marken i tropiska bergsskogar men hotas av avskogningen.
Skötsel: Vill stå i en ganska trång kruka. Skydda mot direkt sol på sommaren. Ge näring vår och sommar. Trivs i ett ljust norrfönster eller i ett öst eller västfönster.
Vattning: Vattna med rumsvarmt vatten och låt jorden torka upp däremellan.
Bästa egenskap: Blommar fint i norrläge.
Se upp med: Blöta blad och direkt solljus. När solstrålarna bryts genom vattnet kan de ge upphov till fläckar.

kornettblomma

Kruka på fot ger bladen ett lyft.  En kruka på fot lyfter upp plantan på ett fint sätt. Här ger den utrymme för kornettblommans fint bågböjda blad. Gyllene mässing i kombination med sammetsröda blommor ger en varm och lite lyxig känsla.

Kornettblomma –gillar inte kallt vatten
Ursprung: Släktet hör hemma i bergsområden i centrala, östra och framför allt södra Afrika. De sorter vi odlar härstammar ofta från Sydafrika.
Skötsel: Trivs i ljust läge bara den skyddas mot direkt sol mitt på dagen, gärna ett öst eller västfönster.
Vattning: Jorden ska helst hållas fuktig men inte blöt under vår och sommar. Låt den då bara torka upp helt lätt mellan vattningarna men lite mer under höst och vinter. Använd rumsvarmt vatten. Kallt vatten kan ge fläckar på bladen.
Bästa egenskap: De vackra, nästan orkidélika blommorna.
Se upp med: De karaktärsfulla långa bladen är sköra och går lätt sönder.

Vill du veta mer?
Gesniarasterna har tagit sitt namn efter gloxiniafamiljens vetenskapliga namn Gesneriaceae. De sprider kunskap, fröer och sticklingar bland medlemmarna och ger ut tidningen Gesneriastnytt. Vill du veta mer kan du gå in på hemsidan, eller kontakta kassören Maike Lundberg, telefon 08-510 233 88.
Svenska Saintpauliasällskapet är helt inriktat på saintpauliasläktet. De ordnar möten och utställningar där man kan byta och köpa sticklingar samt ger ut tidningen Saintpauliavännen. Du kan läsa mer på deras hemsida, www.saintpauliasallskapet.se, eller kontakta ordföranden Annika Odh, telefon 0511-230 24.

Av Agneta Bergström & Lena Öberg Foto Agneta Bergström & Mattias Almqvist


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…