Annons

Annons

Fyllda äppelbullar

Baka ljuvliga äppelbullar och bjud på till fikat.

Baka goda äppelbullar

100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:
2–2 1/2 dl äppelmos
3 msk mald kanel

Pensling:
1 ägg
pärlsocker
mandelspån

Annons

Smält matfettet och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll det ljumma degspadet över. Rör om väl.

Blanda i socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta igenom den. Kavla ut degen till en platta, ca 30×35 cm. Dela degen i rutor, ca 6×6 cm.

Fördela en klick äppelmos på rutornas mitt och strö lite kanel över. Vik upp hörnen mot rutans mitt och nyp samman. Placera bullarna i formar på en plåt med skarvarna nedåt. Låt jäsa i 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelspån.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Tips! Mera fyllning? Lägg fint tärnade äppelbitar på äppelmoset innan du nyper ihop bullarna.

Recept av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…