Annons

Annons

Läkarna som ger första hjälpen!

De fyra läkarna i TV-programmet ”Första hjälpen” är en strokespecialist, en kirurg med traumainriktning och två allmänläkare varav den ena specialiserar sig inom allmänmedicin.

SVT-FORSTAHJALPEN-2015_8Nasim Farrokhnia
Specialist i internmedicin med strokeinriktning och chef för akuten på Södersjukhuset.

Nasim är född i Teheran och kom till Sverige när hon var 18 år. Hon kunde inte ett ord svenska och hade inte fullständiga gymnasiebetyg. För att komma in på läkarutbildningen fick hon lära sig svenska och skaffa sig toppbetyg på gymnasiet.

Annons

”Så länge jag minns har jag velat bli läkare. Jag fick boken om Marie Kurir när jag var 10 år. Det som fascinerade mig med henne var att hon var en underdog, en fattig polska som tillsammans med sin syster blev de första kvinnorna som fick plugga på Sorbonne i Frankrike. Hennes forskning kring radioaktivitet ledde till att vi i dag kan bota och lindra cancersjuka. Hennes historia har påverkat mig mycket, att man måste kämpa för att nå sina mål.”

SVT-FORSTAHJALPEN-2015_7Magnus Eriksson
Allmänläkare, känd från tv-programmet Kvartersdoktorn.

Magnus har jobbat som husläkare i 37 år och är bäst på allmänmedicin. Hans specialitet är att känna sina patienter som människor och han påpekar att det är just detta som utmärker en bra husläkare. Magnus har alltid intresserat sig för idrottsskador och problem i muskulatur och leder. Han har själv idrottat sedan barnsben. Först höll han på med simning till sena tonåren, därefter började han spela rugby och blev svensk mästare. Eftersom han älskar mat har idrotten alltid varit viktig för honom för att må bra. Numer är Magnus pensionär och jobbar väldigt lite som doktor men säger samtidigt att man aldrig kan lämna yrket, kunskapen och erfarenheten bakom sig.

”Man kommer aldrig vara fri från yrkeslivet som doktor, det krävs hela tiden att du håller dig uppdaterad”.

SVT-FORSTAHJALPEN-2015_6Caroline Rydmarker
Kirurg och läkare med traumainriktning.

Caroline är född i Halmstad och har pluggat till läkare i Wien, Österrike. Nu jobbar hon som kirurg på Kungälvs Sjukhus och undervisar inom trauma för läkare. Caroline har periodvis jobbat utomlands, bland annat i Brasilien och Sydafrika där hon fått lära sig mycket om att ta hand om bland annat skott- och knivskador. Caroline tar även uppdrag som flygläkare runt om i världen, fast det är mycket mindre av den varan nu när hon har fått tvillingar.

”Det bästa med läkaryrket är alla människoöden som man får ta del av, alla fantastiska historier och att med sina händer kunna utföra det kirurgtekniska hantverket. Det är enormt tillfredställande. Sen är det helt galet häftigt att ha möjligheten att jobba i andra länder och kulturer och ta del av människors liv och vardag som vi inte alls är vana vid här hemma, för att sedan ta med sig detta hem igen.”

SVT-FORSTAHJALPEN-2015_5Sebastian Bruhn
Allmänläkare, specialiserar sig inom allmänmedicin.

Sebastian är född i Schweiz. Hans mamma är tysk och pappa är svensk. Sebastian är uppvuxen i Tyskland och flyttade till Sverige för tre år sedan. Han pluggade till läkare i Hamburg och jobbar idag på en vårdcentral i Stockholm.

Han är bra på att lyssna på sina patienter, vilket är oerhört viktigt inom allmänmedicin. Sebastian har jobbat som läkare i tre år. Han drömde aldrig om att bli det utan testade om han kunde komma in på läkarlinjen och det gjorde han. Det har han aldrig ångrat.

Sebastian är med sina 29 år yngst i gänget och med det finns både för och nackdelar tycker han.

”Det bästa med att vara ung läkare är att man har all tid framför sig. Det värsta med att vara en ung läkare är att ingen patient tror att du är läkare”.

Här kan du läsa om programmet ”Första hjälpen”.

Läs mer om din hälsa här!

Av Erika Svernström Foto: SVT


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…