Annons

Annons

Gå ner i vikt med LCHF utan gluten och laktos

Barbara förfinade LCHF-metoden: När jag slutade med laktos försvann elva kilo!

LÄS OCKSÅ:
Stor viktguide – vilken metod passar dig bäst
Experten, Ulrika Davidsson tipsar hur du håller motivationen på topp

LCHF

Barbara Matanovic började med LCHF och gillade dieten men gick inte ner som hon ville i vikt. När hon tog kontakt med en personlig tränare via internet så föreslog han att hon dessutom skulle utesluta laktosprodukter. Och då kom resultatet, elva kilo på tre månader.
Hon beskriver sig själv som en riktig sockerråtta och var därför lite rädd för att hon skulle få abstinens om hon uteslöt alla kolhydrater, men det gick lättare än hon trott.
– Det var det bästa, förutom vikten, att jag slapp sötsuget. Jag måste orka med vardagen och jag ville absolut inte gå hungrig och därför så passade det här mig Jag äter tre gånger per dag och mellanmål som makrill i tomatsås eller skinka, säger Barbara.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

lchfBarbara var lite orolig för det här med osten, grädde och crème fraiche, vilket var favoriter hos henne. Hon älskar ost och hur skulle det bli utan allt det goda?
– Men det har varit väldigt smärtfritt för mig. Jag vet ju andra som får huvudvärk och att kroppen reagerar men jag har mått bra hela tiden, säger hon.

När hon blev sötsugen i början väntade hon en halvtimme och svarade inte på kroppens impuls att ta den där kakan eller godisbiten. Nu när hon vill unna sig något gott äter hon nätter, bär eller en chiapudding. Det är godis för henne. Varje dag äter hon en avocado för att få i sig viktiga fetter och hon letar nya recept på Instagram och på internet.

Barbara har enbart reagerat positivt på att utesluta vitt mjöl och mjölkprodukter. Magen är mindre uppsvälld och gasig och kilona försvann, men det tog lite tid innan hon började tappa kilon på riktigt.
– När jag började var det segt. Det var inga fem kilo på två veckor inte, men jag gav inte upp och sakta men säkert så tappade jag kilon, säger Barbara.

Idag gläds hon över att kläderna sitter bättre, att hon orkar mer när hon är ute i löparspåret och dessutom är detta en filosofi som hon känner är hållbar och långsiktig. Idag vill hon inte gå ner mer men fortsätter ändå med den kosthållningen för att hon mår bra av den.
– Jag var inte jättestor men de där tio kilona gjorde ändå så att det kändes jobbigt. Jag hade ont i ryggen, men nu orkar jag träna mer så det har gått över. Jag vill inte gå ner mer nu och kanske att jag längre fram kommer att lägga till lite mjölkprodukter men inte nu, nu kör jag såhär, för det mår jag bra av, berättar hon.

Namn: Barbara Matanovic
Ålder: 41
Bor: Göteborg
Familj: singel
Gör: inköpsassistent på KappAhl
Viktnedgång: 11 kilo på 17 veckor
Metod: Gluten och laktosfritt

Så funkar LCHF utan gluten & laktos:
LCHF betyder Low Carb High Fat, alltså mycket protein och fett, nästan inga kolhydrater. En amerikansk hjärtspecialist vidareutvecklade metoden genom att ta bort även gluten och laktos.

Frukost: En hand (handflata + fingrar): Ägg, fisk & skaldjur, kött, vilt eller kyckling, fett (i den mängd som du mår bra av)
Lunch och middag: En hand likadan som frukost + en hand grönsaker ovan jord, t ex: broccoli, all sorts kål, paprika, gurka, squash
Det finns inget mellanmål

Av Jessica Devert 

LÄS OCKSÅ:
Stor viktguide – vilken metod passar dig bäst
Experten, Ulrika Davidsson tipsar hur du håller motivationen på topp

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…