Annons

Annons

Gå ner i vikt med promenader – så kommer du igång!

Att promenera är bra för både kropp och själ. Cirkulationen kommer igång och leder och ligament smörjs, du släpper spänningar i kroppen, både muskulära och mentala och hela kroppen får arbeta under en ganska lång period.

Foto Sjöberg bild

Foto Sjöberg bild

– Det är snällt mot hela kroppen, du kan knappt skada dig, de flesta klarar av det och hela du blir positivt påverkad, säger Malin Lundskog, personlig tränare och grundare av Hälsa Mera och författare till boken ”Med hälsan i fokus för framgångsrika ledare”.

Annons

– Det är vetenskapligt bevisat att om man promenerar utomhus så har naturen, ljuset och luften en bra inverkan på oss mentalt. När du får dagsljus i ögonen så fungerar kroppens inbyggda dygnsrytm mycket bättre, säger Malin Lundskog.
Oavsett när på dagen du promenerar så är det av godo. Om du går upp på morgonen, tar en kopp kaffe och går ut och går så kan du se en större skillnad på vågen eftersom kroppen nästan inte har några kolhydrater kvar och går på fettförbränning direkt. Och du blir pigg för resten av dagen. Om du tar en lunchpromenad så får du dagsljuset som reglerar vår dygnsrytm och du får d-vitamin som är så viktigt för oss under det mörka halvåret.
– En kvällspromenad gör att kroppen upplever att ljuset avtar och att det är dags att sova. Du får en naturlig trötthet i kroppen som ger bättre sömn, säger Malin.
När man rör kroppen framåt är det svårt att tänka bakåt, alltså blir problem lösta och kreativiteten kommer igång. Och allt detta av en liten promenad, så ut och gå!

Gilla Året Runt på Facebook

LÄS OCKSÅ: 7 skäl att promenera mera

Så här sätter du igång!

1. Börja försiktigt och öka, det ger bättre resultat än att gå ut för hårt för att sedan krokna.

2. Bestäm dig! Om det så bara är en tio minuterspromenad, så planera in det i kalendern och gör det.

3. Sätt rimliga mål. Kroppen klarar att promenera sju dagar i veckan men gör du? Se efter hur din vecka ser ut och planera efter det.

4. Belöna dig! När du gått dina veckopromenader så belöna dig med något roligt. Om planen är att gå ner i vikt så ska helst inte belöningen vara något ätbart, utan kanske en bio eller att få köpa en tidning eller bok.

5. Hitta en promenadkompis! Det är roligt att träna ihop så hitta någon så att ni kan peppa varandra.

6. Se det som början på något som ska hålla hela livet. Att träna ska vi inte sluta med bara för att vi blir äldre, tvärtom. Det är viktigare ju äldre vi blir.

7. Kör och gör! Ibland är det motigt att ta sig ut, men tänkt inte så mycket utan bara gör.

8. Ha koll på din utveckling. Det är roligt att se sig själv bli starkare så skriv ner hur det går och gläds år dna framgångar.

9. Låna grannens hund om du inte har egen. Då kommer du definitivt ut.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du frossa i D-vitamin

Här är programmet alla kan lyckas med!

Vecka 1 och 2:
Välj tre olika dagar då du går 30 minuter i normal takt.

Vecka 3 och 4:
Välj tre eller fyra dagar då du går 40 minuter i normal takt. Ett av passen kan du gå lite fortare för att se hur det känns.

Vecka 5 och 6:
Välj fyra olika dagar då du går 40 minuter i lite snabbare takt

Vecka 7 och 8:
Antingen kan du utöka antalet dagar till fem stycken eller öka längden på promenaderna till 50 minuter, det beror på din livssituation.

Om du vill så lägg till knäböj, stående armhävningar och intervaller men målet är att efter de här åtta veckorna ha skapat dig en god vana som ger dig frisk luft, starkare kropp och bättre flås.

Av Jessika Devert Foto Sjöberg bild

Prylar som gör träningen roligare – fynda till specialpris i vår webbshop >>

traningsprylar

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…