Annons

Annons

Gå ner vikt med grönt kaffe

Att gå ner i vikt med kaffe är populärt. Men nu behöver du inte ens dricka det – du kan äta kaffe i kapselform!

gå ner i vikt med grönt kaffe

Nu talar vi inte om vilka kaffebönor som helst, utan om gröna, omogna bönor. De innehåller en hög halt av klorogensyra, ett ämne som också finns i till exempel äpplen, plommon och körsbär. Den här syran, som faktiskt är en antioxidant, finns även i vanligt svart kaffe, men bara i små mängder eftersom klorogensyran försvinner vid rostning.

Annons

Den som dricker grönt kaffe, eller tar det som kosttillskott, har stor chans att gå ned i vikt. Det visar en amerikansk studie från universitet i Scranton, Pennsylvania.

Deltagarna i studien gick ner i snitt 10 procent av sin kroppsvikt efter 22 veckor. Det innebär alltså att den som vägde 90 kilo förlorade 9 kilo i vikt.

Intaget av klorogensyra var antingen 700 mg eller 1050 mg – man kunde notera att de som åt den högre dosen bara hade en något större viktnedgång.

Bra för blodsockret

Men grönt kaffe är inte bara bra för vikten, utan kan också vara ett redskap för typ-2-diabetiker att få kontroll på förhöjda blodsockervärden.

Tidigare presenterade professorn Joe Vinson, vid universitetet i Scranton, en ny studie om detta. Försökspersonerna fick äta 400 mg extrakt av grönt te för att se hur det påverkade blodsockret. Efter 30 minuter, när blodsockret nådde sin topp, var värdet 24 procent lägre än vad det varit om de inte fått i sig grönt kaffe. Vinson menar att grönt kaffe inte bara hjälper dig att gå ned i vikt, utan också både förebygger diabetes och sänker blodsockret för dem som redan är drabbade.

Men vanligt svart kaffe då, har det inga fördelar? Jo, bland annat skyddar det mot vissa former av cancer.

En studie har visat att den som dricker fyra koppar kaffe eller mer per dag löper hälften så stor risk att dö av cancer i mun och övre hals.

I en annan stor studie, publicerad i tidskriften Cancer research, upptäcktes att ju mer kaffe man dricker, desto större skydd mot basalcellscancer. Denna hudcancerform är vanlig i Sverige, men dessbättre inte dödlig. Här är det inte klorogensyran som spelar in, utan halten koffein.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Drick kaffe – och bli yngre på köpet

Koffeinet tycks också spela roll om man ska drabbas av Alzheimer eller inte. Forskare vid University of South Florida har undersökt äldre patienter under fyra år. De som hade högst nivåer av koffein i blodet, riskerade inte att utveckla demenssjukdomen i samma utsträckning som de som druckit mindre kaffe.

Så fortsätt att dricka kaffe med gott samvete – inte konstigt att drycken betraktades som medicin när den kom till Sverige på 1600-talet!

 Av Kristina Eriksson
Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ: Så återanvänder du kaffesumpen

Sumpen kan blanda sig med stelnat fett som åkt ner i vasken och göra riktiga proppar. Allra värst är sump från kokkaffe. Lägg sumpen i soporna, i komposten eller som jordförbättring i trädgården. Sallad älskar sump, rosor likaså.


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…