Annons

Annons

Undvik att halka – gå som en pingvin

Vanligtvis går vi människor med tyngdpunkten delad mellan båda benen, en riskabel teknik som gör att man lätt faller. Gå istället som en pingvin, rekommenderar experten.

PINGVINTRICKET

Grafik: Lars Andersson

Det är egentligen mycket enkel logik bakom pingvinens gångstil; den håller tyngdpunkten över benen som den har framför sig för att slippa halka.

– En pingvin går ju med hela foten i underlaget och håller inget i handen. Och den är beredd att ”justera sin gång”. Det gäller att inte hamna med sin kroppsmassa utanför sin understödsyta. Och pingvinen går ju lite utåt med fötterna också, och så får man en bredare yta, säger Lillemor Lundin-Olsson som är professor vid institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering på avdelningen för sjukgymnastik vid Umeå Universitet och expert på att förebygga fallskador, till SVT.

Tyngdpunkten avgörande

Vanligtvis går vi människor med tyngdpunkten delad mellan båda benen, en riskabel teknik eftersom den tvingar benen att stödja hela kroppen i en vinkel som gör att man lätt faller.

Annons

Så satsa på att gå som en pingvin så länge det är halt – och ta det lugnt – bär helst inget i händerna under promenaden och undvik att göra saker som tar ditt fokus, till exempel titta i mobilen.

ANNONS

Fynda smarta vinterprylar i vår shop


Reflexband
Ett reflexband är perfekt att ha under den mörka årstiden. Lätt att knäppa på och av och funkar lika bra såväl över jackan som över tröjan.

Gå till shoppen

Promenad- och löparlampa LED
Modernt och praktiskt alternativ till reflexer och ett perfekt armband till utomhusträningen! Ta en promenad eller joggingtur i detta LED-armband som gör att du syns extra bra i mörkret och dessutom är lätt att bära. Sätt lampan på arm eller fotled, välj mellan stadigt rött eller blinkade ljus. Justerbart och flexibelt kardborreband gör att träningsbandet passar alla. Batteri CR2032 ingår.

Gå till shoppen

Läs också:

Så slipper du skrapa isiga bilrutor – någonsin igen!

skrapa bilrutor


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…