Annons

Annons

Gamla riktlinjer om frukt och grönt är överdrivna

De globala riktlinjerna rekommenderar oss att äta fem frukter eller grönsaker om dagen för att hålla oss friska och pigga. En ny studie visar dock att det räcker med tre till fyra för att nå samma positiva effekter.

Bild: IBL

De flesta av oss har sedan barnsben fått höra att vi ska äta fem portioner frukt och grönt per dag. För dem som tycker det är svårt att få i sig så mycket kommer nu en glädjande nyhet. En studie publicerade nyligen ett resultat som visade att det inte fanns några positiva hälsoeffekter att äta fem frukter istället för tre eller fyra.

Annons

Studien pågick i nästan 7,5 år och inkluderade drygt 135 000 personer mellan 35 till 70 år från 18 länder med olika levnadsstandard.

När forskarna skulle följa upp studieresultaten kunde de konstatera att 5796 personer hade avlidit och 4782 personer hade drabbats av hjärt- och kärlsjukdomar. Man kunde också se att deltagare som åt tre till fyra frukter eller grönsaker om dagen reducerade risken att dö i förtid med 22 procent, jämfört med dem som åt färre portioner frukt och grönt. De kunde också konstatera att den femte portionen frukt eller grönt inte gjorde någon skillnad för hälsan.

Text: Thowe Wagner
Källa: sbs
Artikeln publicerades först på Femina.

 Läs också:

Ät dina hormoner i balans – här är kosten du ska satsa på!

Grönkålschips kan dämpa kronisk inflammation

Dietistens kontroversiella uttalande: Lightläsk är det bästa för kroppen


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…