Annons

Annons

Går vitlök med grön stjälk att äta?

De gröna skotten på vitlöken kan vara avskräckande, men ofta går vitlöken utmärkt att äta ändå. Så här vet du när den är ätbar.

vitlök med grön grodd

Bild: Shutterstock/IBL

I samma stund som du plockar fram vitlöken ser du den gröna stjälken som sticker ut. När du tar loss en klyfta och delar den med kniv ser du att vitlöken är grön i mitten.

Många av oss tar vitlöken och slänger i soporna utan att tveka. Men det finns all anledning att tänka om.

Vitlök som börjat gro

Orsaken till att du inte vill använda en vitlök som börjat gro är att den riskerar att bli väldigt bitter och förlora all sin sötma.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Men enligt Jason Hovell, ägare av en vitlöksfarm i USA, är vitlöken ofta fullt ätbar inom två veckor efter att de gröna skotten dykt upp. Hans råd är att, precis som om du är osäker på om mjölken gått ut, att lukta och smaka.

– Nio av tio gånger är det inga problem. Om klyftorna däremot är saggiga kommer jag att slänga dem direkt, säger han till ”The Takeout”.

vitlök gröna skott, gröna stjälkar

Bild: Shutterstock/IBL

Andrea Geary, matredaktör på ”Cook’s Illustrated magazine”, har för vana att dela sina vitlöksklyftor på hälften och sedan peta bort den gröna delen med hjälp av kniven. Detta är extra viktigt om vitlöken ska serveras rå och är en viktig viktig ingrediens i anrättningen – till exempel en vitlöksvinägrett.

– Om stjälken är väldigt liten och du tillagar vitlöken, exempelvis i en pastasås, är det inte lika viktigt att ta bort den, säger hon till ”The Takeout”.

Plantera vitlök med grodd

Om den gröna stjälken är flera centimeter lång är det oftast klokast att kassera vitlöken. Risken är då att den blivit bitter eftersom stjälken sugit ut all sötma ur den.

kvinna håller i kruka med vitlök odlad hemma

Bild: Shutterstock/IBL

Bloggaren Madeleine, och ligger bakom Landleys kök, tipsar också om att vitlöken med grodd går utmärkt att plantera. Vitlöken ska planteras med de gröna skotten uppåt. Inom ett par veckor kommer gröna strån som påminner om gräslök sticka upp ur jorden. Dessa kan du sedan klippa ner och använda i matlagning.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Odla ingefära hemma – så lyckas du

Ostbröd med vitlökssmör

Så här hjälper vitlök hjärtat – 4 orsaker att äta mer


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…