Annons

Annons

Forskarna tror sig ha hittat orsaken till fibromyalgi

Fibromyalgi har avfärdats som en inbillad sjukdom. Men nu anser sig forskare ha hittat källan till besvären som tros sitta i blodkärlen.

I motsats till vad många tror har forskarna funnit att den främsta källan till smärta hos fibromyalgipatienter inte härrör från hjärnan. Resultatet kan markera slutet på ett flera decennier långt mysterium om sjukdomen, som många läkare trodde var psykisk.

Annons
Kvinna med värk i axlarna pga fibromyalgi

Nu kan det finnas en vetenskaplig förklaring till den ihållande värken vid fibromyalgi.

Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljontals drabbade patienter hänvisade till smärtstillande medel. Många läkare har också trott att sjukdomen enbart var psykisk, men har nu upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mycket oväntad källa – ett överskott av blodkärl.

Överskott av nervfibrer

För att försöka lösa fibromyalgins mysterium undersökte forskarna handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer i huden, vilket medförde en minskad reaktion på smärta. Därefter tog forskarna hudprover från händerna på fibromyalgipatienter.

Överraskningen blev stor när det upptäcktes att huden på patienterna med fibromyalgi innehöll ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte spelade någon roll i smärtupplevelsen. Men nu är det bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen, enligt forskningsstudien från 2013.

Nya behandlingar

Genombrottet skulle också kunna lösa den kvardröjande frågan om varför många av de drabbade har just extremt känsliga händer, liksom andra smärtsamma punkter i hela kroppen, och varför kyligt väder tycks förvärra symtomen.

– Vi trodde tidigare att dessa nerver bara var inblandade i regleringen av blodflödet, men här fick vi bevis på att blodkärlen också kan bidra till vår känsel och upplevda smärta, säger den amerikanske neuroforskaren Frank L. Rice.

Tillkännagivandet av en möjlig orsak till fibromyalgi öppnar nu upp för nya behandlingar och kanske ett fullständigt tillfrisknande i framtiden.

Av Margaretha Malmgren
Källor: Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 Läs också:

Birgitta började äta LCHF och blev fri från fibromyalgi

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…