Annons

Annons

Gatuhunden Arthur har förändrat mitt liv

Minns ni gatuhunden Arthur? Nu har han ställt om från ett herrelöst liv i Ecuadors djungel till att bo i en multisportande småbarnsfamilj i Örnsköldsvik. Vi träffade honom och husse Mikael Lindnord för en nosande promenad.

gatuhunden arthur

Gatuhunden Arthur tillsammans med Husse, Mikael Lindnord

Film: Njut av en promenad tillsammans med Året Runts reporter och gatuhunden Arthur.

Han är lurvig, muskulös, bärnstensögd och kolugn där han ligger vid husse Mikael Lindnords fötter. Vi intresserar honom föga och han lyfter bara blicken om husse rör sig. Gatuhunden Arthur blev en världssensation för två år sedan då han hängde på ett svenskt multisportlag genom Ecuadors djungel. Skadad, smutsig och hungrig dök han upp, fick en köttbulle av Mikael och vek sedan inte från lagets sida.

Annons

Efter några strapatsfyllda dygn var de oskiljaktiga och fyra månaders karantän senare fick Arthur äntligen komma hem till Mikael i Örnsköldsvik. Nu har historien blivit bok och vi får en promenad i solen med dem. Arthur kastar längtansfyllda blickar mot en söt labrador och gnäller högljutt när husse ändå går vidare. För är det någon Arthur aldrig lämnar så är det Mikael.

Var med och tävla om den nya bokenArthur, gatuhunden som lämnade djungel och hittade hem.

gatuhunden arthur

Hur trivs han som familjehund?
– Han trivs om familjen är runt honom. Men skulle någon ta med honom härifrån utan mig skulle han slita sig efter 100 meter och springa tillbaka till mig.
– Vår dotter Philippa var avvaktande i början men de har växt ihop. När jag satt med vår nyfödde son Thor i famnen var alla lite nervösa. Hur skulle han reagera? Arthur slet sig när han såg mig, galopperade fram och hoppade upp på bordet medan vi stelnade till. Sedan slickade han Thor två gånger på huvudet och skuttade iväg. Nu när Thor håller på att lära sig gå står Arthur blixtstilla när Thor använder honom för att komma upp på fötter.

Finns det tecken på att han varit i någon familj innan?
– Det skulle jag inte säga. Han såg ut som en svintotuss, luktade illa och hade slamsiga slagsår på ryggen. Han har ett bagage jag inte vet något om och kan reagera om han ser människor som påminner om de han sett i Ecuador.

Hur har livet förändrats för dig?
– För två år sedan var det jag, min fru Helena och Philippa, nu är vi fem. Jag har ju varit aktiv multisportare i 20 år men den energi det tog att få hem Arthur var mer krävande än återhämtningen efter någon tävling. Men det är ju en fantastisk historia, jag ångrar ingenting och känner att jag verkligen följt mitt hjärta, säger Mikael medan Arthur lyckligt nosar på två småmopsar och en tofsprydd cockerspaniel. För var de än går känns de igen och någon vill prata, gosa eller nosa.

Vad skiljer honom från andra hundar?
– Han är superlugn och extremt klok. Det var därför han fick namnet efter kung Arthur – han stod där ensam men stolt mot alla. Sedan är han en slags kopia av mig i karaktären. Han är mjuk och lugn, beredd att satsa sitt liv för att följa med men kan bita ifrån om han känner sig hotad. Vill en arg jakthund göra upp viker han inte ner sig.

Vad har kommit för gott ur det här för andra gatuhundar?
– Vi har startat Arthur Foundation där alla pengar oavkortat går till Ecuadors gatuhundar. Där han kommer ifrån ska det finnas hundkojor, vatten, mat och regelbunden veterinärvård. Arthur har ju rönt jättestort intresse även i Ecuador och de ser ju hur Sverige och Europa regerar, att det är inte acceptabelt att slå och sparka djur. Arthur har blivit en riktig ögonöppnare för dem – det gör stor skillnad och det är fantastiskt.

Fakta om husse Mikael och hunden Arthur

Husse Mikael, 40. Hunden Arthur, ca 3-7 år (Mikael tror 3-4, veterinären 7).

SMEKNAMN: Husse: Multi-Mike. Hund: Vovvis
FAMILJ: Varandra, fru/matte Helena, lillmatte Philippa, 3, lillhusse Thor, 1.
BOR: Örnsköldsvik
FAVORITLEK: Husse: multisport, har nu tagit upp hockey igen. Hund: springa och gömma sig och bli uppletad, springa i skogen, vara med familjen.
ÄLSKLINGSPLATS: Husse: i soffan med hela familjen (helst utan barnprogram). Hund: sover gärna en bit ifrån, utanför dörren eller i annat rum men älskar soffan.
GILLAR INTE: Husse: folk som ger sken av att vara någon annan än de är. Hund: att vara borta från husse, aggressiva människor.
MINDRE ROLIG OVANA: Husse: äter för mycket godis. Hund: att nafsa när han vill gosa.
TRÄNAR HELST IHOP: all sorts träning, men mysigast är att springa till dagis ihop. Hund: gillar att springa långt och även att vara med och paddla.
TUGGAR HELST PÅ: Husse: sushi Hund: kycklinginnerlårfilé, överbliven oxfilé.
VILL BLI KLIAD: Husse: säger aldrig nej till en nackmassage. Hund: ogillar skarpt att bli kliad på ryggen vid ärren efter såren men älskar att bli kliad bakom öronen.

Av Erika Svernström
Foto Sofie Jacobsson


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…