Annons

Annons

Göran tackar sin sambo för att han lever: ”Jag höll på att dö av 
ett getingstick”

När Göran träffade Annika fann han inte bara sitt livs kärlek. Han hittade också kvinnan som kom att rädda hans liv. Orsaken till dramatiken var en bitsk bålgeting, som landat i Görans ena sko…

Det prunkar i rabatterna där Göran Jonasson, 49, och Annika Olausson, 50 år, sitter. Insekterna gör sitt bästa för att invadera idyllen. Nu är det bara myror, knott och en och annan mygga som gör dem sällskap.

Annons

Göran och hans livräddare Annika med hunden Bessy.

Irriterande, men inte dödligt. Inget som får gnistorna mellan Annika och Göran att avta. De kan fortfarande knappt slita ögonen från varandra.

Paret träffades via en dejtinggrupp på Facebook. Det som kanske gjorde Annika extra uppmärksam var hästen som stod bredvid Göran på en bild han lagt upp.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det var en fin häst, säger hon och skrattar.

– Många har sagt det, kontrar Göran och ler.

Han och Annika visade sig ha samma stora djurintresse och dessutom kunde de aldrig sluta prata med varandra. Båda hade separerat och kände sig redo att gå vidare. Problemet var att Annika bodde i Östra Frölunda nära Svenljunga och Göran i Brändabo i Kalmar län.

– Vi beslutade oss för att träffas på halva vägen, i metropolen Alvesta mitt i Småland, berättar Göran.

Kemin infann sig direkt. De hade båda den lantliga livsstilen gemensamt och Göran berättade att han drev sin föräldragård med framgångsrik uppfödning av tre olika hästraser. Annika hade själv ridit men fått sluta på grund av en skada.

Ansiktet svällde upp

Snabbt gick tankarna längre än att bara ha någon att träffa ibland.

– Jag kände att honom ska 
jag dela mitt liv med, berättar Annika.

De överöser varandra med komplimanger. Håller varandras händer och skrattar åt sin romantiska historia.

– Göran är alltid positiv och glad, världens snällaste, säger Annika, och Göran ger henne en varm blick.

Han har Annika att tacka för mycket. Deras kärlekssaga kunde snabbt ha förvandlats till en sorglig tragedi. Det kunde varit en ensam Annika som suttit där. När Göran var på besök på Annikas gård i augusti 2016 tog sig nämligen en bitsk bålgeting in i deras liv.

Ansiktet svällde upp till dubbel storlek och Göran drabbades av tre hjärtstopp.

Göran hade satt sig i bilen och kört upp till Annika. På vägen skulle han hämta ett sto. Annika hade ordnat med hage och börjat sätta upp staket. De satt ner och pratade med varandra innan det var dags att gå ut igen och Göran satte högerfoten i skon i hallen.

– ”Aj, aj”, skrek han, berättar Annika.

Sedan gick allt väldigt fort.

– Jag förstod vad som hänt när jag såg bålgetingen ramla ur skon. Sedan började jag svettas så att det forsade om mig.
Det kändes mer som om någon huggit av mig foten. Det kliade överallt, fruktansvärt obehagligt, säger Göran, som inte klarade av att resa sig från soffan utan ramlade ihop.

Han hade aldrig haft några känningar av getingstick eller annat tidigare, utan reagerat som vem som helst. Men detta var
annorlunda.

– Han var röd som en tomat, ansiktet svällde upp till dubbel storlek och jag blev livrädd, säger Annika.

Fick åka helikopter

Annika ringde SOS som skickade ambulans. Den närmaste var tyvärr 40 minuter bort och skulle behöva ta sig på krokiga vägar för att komma fram.

Under tiden fick Göran allt svårare att andas.

– Jag var säker på att jag skulle dö och sedan minns jag inte mer. Det blev helt svart.

Det blev en orolig väntan för Annika. Göran låg medvetslös i framstupa sidoläge och rosslade. Annika hade gjort mun mot mun-metoden.

– När ambulanskillarna kom gav de honom adrenalin direkt och sedan kortisondropp. Jag var så imponerad av deras arbete, 
säger hon.

Men alla insåg också att ambulansbilen aldrig skulle hinna in till sjukhuset i tid, så en ambulanshelikopter ficklanda i den nybyggda hästhagen intill gården.

– Då vaknade jag till, berättar Göran.

– Helikopterturen minns jag en del av i alla fall.

Annika fick ta sig till sjukhuset landvägen och det var nästan det värsta av allt. Två timmar av konstant oro.

Hon visste inte att Göran under tiden drabbades av två hjärtstopp där upp i luften och att det jobbades febrilt med att få igång honom igen.

Getingen som stack Göran.

När Göran kom in på akuten möttes han av mängder av läkare.

– Jag hörde dem ropa till mig: ”Häng kvar, häng kvar!” Jag hade fått ytterligare ett hjärtstopp, tuppade av då och då, men sedan var jag där igen och såg hur de jobbade. Jag ville verkligen fortsätta leva och hade sådan ångest, berättar Göran.

Han pumpades full med både adrenalin och kortison och fick åtta liter dropp under fem timmar för att häva den anafylaktiska chock som drabbat kroppen.

Till slut fick Annika komma in och stötta honom.

– Jag hade hemskt ont överallt, som en ihållande kramp i hela kroppen, säger Göran.

Ändå ville han hem.

– Jag sa att jag skulle få iväg en häst till Finland i morgon och inte hade tid att vara kvar. Men överläkaren var bestämd och frågade mig vad det var jag inte förstod. Jag hade varit död tre gånger redan, påpekade hon, och då gav jag med mig, skrattar Göran.

Hjärtat ännu påverkat

Han inser att han knappt förstått allvaret i situationen än i dag. Det var inte bara bålgetingen som höll på att ta livet av honom, medicinerna var också mycket farliga i så stora doser.

– Jag fick ha adrenalindropp för att inte tappa blodtrycket helt. De funderade också på att öppna upp halsen när de inte fick ner svullnaden tillräckligt snabbt.

Numera är Göran överkänslig mot alla sorters bett och stick från insekter som getingar och bin. Han ska genomgå desensibilisering på sjukhuset under fem år.

– Tänk, här har man handskats med över ett halvt ton häst i hela sitt liv och så är det ett litet kryp på ett par centimeter som håller på att ta död på en, konstaterar han och skakar på huvudet.

Efter ett dygn på sjukhus åkte han hem. Överlycklig över att vara vid liv. Men han är också än i dag påverkad i hjärtat och har långt ifrån den kondis han hade tidigare.

– Jag har ändå otroligt mycket att vara tacksam över. Hade inte Annika varit där, hjälpt mig och ringt ambulans så hade jag inte levt alls, säger Göran och håller om sin livräddare och livskamrat.

– Vi har flyttat ihop nu och ingen tar på sig några skor utan att skaka ur dem först, ler Annika.

– Vi vill ha många år ihop.

Fakta: Bålgetingen

✔ Är en rovinsekt.
✔ Kan bli fyra 
centimeter lång.
✔ Har både mer och starkare gift än andra 
getingar.
✔ Kan sticka fler gånger eftersom den inte förlorar sin gadd.
✔ Anses vara den lugnare av arterna, 
men försvarar sig 
ändå om det behövs.
✔ Bygger bo i träd 
och ibland i hus, och försvarar boet med några meters radie.

Text: Susanne Stamming 

Foto: Susanne Stamming och privat bild

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…