Annons

Annons

Gina Dirawi: Jag önskar tittarna en sagolik jul!

– Jag älskar julen! Med de orden ringde Gina till Sveriges Television för att övertyga cheferna om att hon skulle bli den perfekta julvärden. Och hon fick jobbet.

TV-tablå för julens bäst TV-program hittar du här!

Gina Dirawi

Årets julvärd är ingen blyg viol som sitter och väntar på att bli uppbjuden. Tvärtom. När Gina Dirawi, 25, förra året fick höra att det bestäms väldigt tidigt vem som ska få göra svenska folket sällskap på julafton, så såg hon till att vara ute i god tid. Redan i våras ringde hon till Sveriges Television, för att förmå dem att ge henne uppdraget som julvärd. Och efter lite övertalning fick hon jobbet.
– Det känns pirrigt, men det ska bli extremt roligt. Jag vill komma åt den sagolika känslan, som sprider värme och får folk att känna sig trygga, säger Gina.
Samtidigt som Gina förbereder sig inför julafton, har hon börjat planera för det betydligt större uppdraget som värd för Melodifestivalen, längre fram i vinter.
– Jag är van att göra många saker och när man har gjort något många gånger blir det lätt att göra det igen, säger hon.
Förmågan till närvaro, att hon verkligen bryr sig om människor, tror Gina själv är det som gör att hon kommer att passa som vår vän i rutan i jul.
– Jag är bra på att ta människor och jag jobbar alltid med hjärtat.
– Och så tror jag det är bra att jag inte blir nervös. Tittarna kan lugnt luta sig tillbaka och känna sig omhändertagna.

Annons

I vanliga fall firar Gina alltid jul i Sundsvall, hemma hos sin mamma och pappa. Hon har tre syskon, men det är bara hennes yngsta lillebror Mohammed, 14, som fortfarande bor hemma. Trots att familjen är muslimer, har de firat jul så länge Gina kan minnas.
Hennes palestinska släktingar började med det redan när de bodde i ett libanesiskt flyktingläger, där de blev inspirerade av de kristna libanesernas firande.

Firar med familjen i efterskott

Sedan familjen Dirawi kom till Sverige, har familjens julfirande anpassat sig efter svenska förhållanden. I dag innehåller firandet både Kalle Anka och köttbullar, som Gina tycker är de allra viktigaste på julbordet, tillsammans med alkoholfri glögg. Eftersom Gina inte hinner fira jul i Sundsvall i år, kommer hennes föräldrar och lillebror till henne i Stockholm i stället. Det blir första gången Gina blir julvärdinna i den egna familjen.
– Vi ska fira jul på juldagen. Och jag som hatar att vara värdinna. Men värdinnejobbet i TV är en annan sak. Hon är inte nervös, utan litar på att allt löser sig.
– Det enda tråkiga skulle vara om det blev något fel på sändningen, så att den inte går ut.

Bengt Magnusson

Även TV4 har en egen julvärd i år. Där har valet fallit på en av Sveriges mest folkkära TV-personligheter – nyhetsankaret Bengt Magnusson, 65. Bengt har arbetat på TV4 sedan kanalen startades 1990. Tillsammans med Malou von Sivers drog han 1992 i gång ”Nyhetsmorgon”, det första dagliga morgonprogrammet i svensk TV. Bengt har också lett en rad andra framgångsrika program, bland annat tittarsuccén ”Vem vill bli miljonär?”. Sedan hösten 2005 är Bengt huvudankare för TV4 Nyheterna. Och nu blir han alltså julvärd för första gången.
Bengt Magnusson kommer att sitta i TV4-rutan mellan klockan 17 och 23 på julafton.
– Jag ser verkligen fram emot att hålla tittarna sällskap vid ett så speciellt tillfälle som detta och jag är tacksam för att jag får den här möjligheten, säger Bengt i sin programförklaring.
– Jag hoppas kunna bidra till en riktigt fin julstämning och förhoppningsvis kan jag även inspirera till lite eftertanke och reflektion kring vad som händer i världen just nu.

Av Nina Åkerberg Foto: Janne Danielsson/SVT och Daniel Ohlsson/TV4

TV-tablå för julens bäst TV-program hittar du här!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…