Annons

Annons

Gittan och Ole semestrade på en flodbåt

Att stilla glida fram genom 
landskapet är härligt avkopplande. Och ingen sjövana behövs. Det är bara att köra, njuta och lägga till där andan faller på!

Minst ett par utlandsresor per år brukar det bli för Gittan Hansson och Ole Nilsson. Paret väljer oftast charter. Men i fjol bestämde de sig för en helt annan typ av resa.
– Oles fyra syskon ville att vi skulle göra något gemensamt. Och då tänkte vi att det skulle vara häftigt att hyra en flodbåt, säger Gittan.
Trots att konceptet funnits länge är det inte så välkänt i Sverige. Men Gittan, som tidigare jobbat i turistbranschen, hörde talas om det redan för flera år sedan och tänkte att det skulle vara kul att testa någon gång.
Flod- och kanalbåtar går att hyra i många europeiska länder, som till exempel Frankrike, Polen, Tyskland och Storbritannien. Men Gittan, Ole, hans syskon och en svåger enades snart om en fem dagar lång tur på den irländska floden Shannon.
– Vi tyckte att det lät så mysigt att ta sig fram i sakta mak på vattnet och bara njuta. De
 irländska pubarna och den
 gemytliga stämningen på ön lockade också.
För att inte kostnaderna skulle dra i väg bokade Gittan flygresan från Kastrup till Dublin först. Hon hittade billiga biljetter i slutet av maj, lite innan högsäsongen drar i gång på allvar.
Själva båten hyrde Gittan enkelt via arrangörens hemsida. Valet föll på en fräsch och välutrustad flodbåt med kök, dusch, tre dubbelhytter med egna toaletter och en extrabädd. Genom arrangören bokade de även transfer från flygplatsen till Carrick-on-Shannon där båten fanns.
Efter två timmars resa i minibuss var sällskapet framme vid kajen i Carrick, där båten låg och väntade. Personal på plats gav en kort introduktion, sedan var det fritt fram att glida iväg ut på 
floden. Oles svåger Tommy, som hade lite båtvana sedan tidigare, fick bli skeppare. Men egentligen hade vem som helst i sällskapet kunnat köra.
– Båten går inte så fort och det är ingen jättetrafik på floden heller. Det enda som kan vara lite trixigt är om man ska ta sig in mellan några båtar för att lägga till. Men det var verkligen inget stort problem, förklarar Gittan.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Sluss från 1840-talet

Någon direkt plan för båtturen hade sällskapet inte. För säkerhets skull höll de dock ett öga på den karta de fått med sig vid den första ombordstigningen.
– Shannon har en del förgreningar där man kan köra vilse. Så det var bra att vi hade en karta där farleden var tydligt utmärkt med nummer och pilar, säger Gittan.
Floden är bred och rinner genom olika sjöar. Vattnet är rent och fullt badbart. Här finns också utmärkta fiskemöjligheter – i sjöarna simmar både lax och öring. Från sin utsiktsplats på båten såg Gittan gott om sportfiskare längs stränderna.
– Det var jätteskönt att bara sitta där och se sig omkring. Jag blev lugn av det.
En annan del av färden som Gittan och de andra i sällskapet uppskattade var slussarna.
– Många av dem var väldigt gamla. Jag vet i alla fall minst en sluss som var från 1840-
talet. Att se hur de fungerade tyckte vi var väldigt trevligt.
Vid alla slussar fanns personal som mer än gärna hjälpte till. Och på alla tilläggsplatser fanns fräscha servicehus med dusch och det var lätt att ta sig i land, även för mindre rörliga, berättar Gittan.
– Vi var lite oroliga för att det skulle vara höga kanter och så, men det hade vi inte behövt vara. Och om vi någonstans hade lite problem att lägga till så kom det direkt någon och hjälpte oss.
De valde att lägga till lite 
där de hade lust och när de
blev hungriga. Det lilla köket på 
båten dög visserligen bra till frukost, men var i minsta laget för mer rejäl matlagning.
– Vi åt på mysiga pubar och restauranger nästan varje dag. De serverar mycket lamm på Irland, och det är ju gott. Fast haggis, fylld lammage, vågade vi inte prova, haha!

Lough Key, Irland

Ombytligt väder

Det irländska vädret är ombytligt, så regnkläder bör finnas i packningen. Men det milda och fuktiga klimatet gör också att Irland i högsta grad lever upp till sitt smeknamn ”Den gröna ön”.
– Det var väldigt vackert med mycket grönska, både i form av skog och öppna landskap där det gick får och lamm och betade. Och så blommade ginsten under vår tur, det var gult överallt, berättar Gittan.
Båten går inte så fort, max 
10–12 knop, så dagsturerna blev ganska korta. Dock fullt tillräckliga för att ta sällskapet till flera mycket spännande platser.
Gittans personliga favorit var trädvandringen i Lough Key Forest Park en bit norrut i Boyle. Där kunde man promenera omkring på ett system av träbroar högt uppe bland trädkronorna.
– Det var härligt, en magisk känsla, och man hade fantastisk utsikt över floden.
Ett annat minnesvärt besök var på järnvägsmuseet i Dromod. Museet drivs utan bidrag av ett par verkliga entusiaster.
– Vi fick en mycket engagerad guidning på utpräglad irländsk dialekt, vilket bara det var en upplevelse.
Gittan tycker att det var ganska lagom med en båttur på fem dagar. I alla fall i ett sällskap med så många som sju personer.
– Man få ju samsas på en rätt liten yta och visst smågnabbades det, men syskonen är ju i mogen ålder så det blev inga slagsmål!
Efter de härliga upplevelserna på Irland har hon fått blodad tand. Och hon skulle absolut kunna tänka sig en ny flodbåtsresa, fast i något annat land.
– Ja, varför inte, gärna lite mer söderut i Europa. Kanske Frankrike ..

Keshcarrigan, Irland

Hyr en 
kanalbåt!

● Flera arrangörer i Sverige erbjuder flod- och kanalbåtsresor i Europa, till exempel Sea Travel, Poseidon Travel, Le Boat och Classic World.
● Ingen tidigare båtvana krävs för att få hyra och styra båtarna.
● Båtarna är fullt utrustade med sovhytter, kök, dusch och toalett. Standard och storlek varierar. Båtarna har plats för två till 12 personer.
● Kanal- och flodbåtar kan hyras i Storbritannien, Irland, Holland, Belgien, Tyskland, Polen, Frankrike, Italien och Portugal.

Så mycket kostade resan:

Gittan och Ole hyrde en flodbåt för sex personer på Irland. De valde att resa i slutet av maj, 
strax före högsäsong, och kunde på så sätt hålla kostnaderna nere. Deras resa gick på 
4 211 kronor per person, inklusive flyg till Irland.
Flyg t o r Köpenhamn–Dublin: 1 700 kr
Transfer t o r Dublin–Carrick-on-Shannon: 
586 kr
Båthyra 7 dagar:1 925 kr
Totalt per person: 
4 211 kr

Text: Irmi Persson
Foto: Privet, Sea travel

Läs också:

Långtidssemester i Spanien – bo på Crown Resorts Delta Mar

Så får du en stressfri semester med släkten

Okända campingpärlor

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…