Annons

Annons

Glass för varma dagar

Det kan gå åt mycket glass när värmen böljar in. Och godast är den som är hemgjord! Här bjuder vi på ett par härliga svalkande glassar.

Hemlagad glass är så mycket godare! Pekan. och smörglass med kolasås blir snabbt en favorit! Foto: Lina Eidenberg Adamo

Hemlagad glass är så mycket godare! Pekan. och smörglass med kolasås blir snabbt en favorit! Foto: Lina Eidenberg Adamo

Pekan- och smörglass med kolasås

4 personer

75 g pekannötter
2 msk flytande honung
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör
4 äggulor
1 dl strösocker
en nypa salt
SERVERING:
Kolasås
Sätt ugnen på 175 grader.

Annons

Hacka pekannötterna och blanda med honung. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått fin färg.

Koka upp mjölk och grädde och låt svalna något. Bryn smöret i en stekpanna och låt svalna något.

Gilla Året Runt på Facebook

Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt mjölkblandningen och sedan smöret och fortsätt vispa. Blanda ner lite salt.

Med glassmaskin: Häll smeten i en glassmaskin och låt den arbeta i ca 40 minuter. Tillsätt nötterna i slutet av tiden, men spara undan lite till dekoration. Häll glassen i en form och ställ den i frysen.

Utan glassmaskin: Blanda ner nötterna smeten och ställ in i frysen ca 4 timmar, rör om minst varje halvtimme.
Servera glassen med lite nötknäck och ringla kolasås över.

KOLASÅS

ca 6 dl

2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop socker, sirap och grädde i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Rör i vaniljsocker.

 

Inget svalkar så bra som sorbet under varma dagar! Foto: Lina Eidenberg Adamo

Inget svalkar så bra som sorbet under varma dagar! Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Den svala limesorbeten passar extra bra efter en måltid med stark och kryddig mat.

Limesorbet

4 personer

3 lime, saften av 2 + rivet skal av 3
1 1/2 dl strösocker
3 dl vatten
2 äggvitor
jordgubbar till servering

Koka upp socker och vatten. Rör i limesaft och -skal. Låt svalna.

Med glassmaskin: Häll lagen i en glassmaskin och låt den arbeta ca 20 minuter, tills det börjar frysa till. Vispa äggvitorna hårt och rör ner dem i maskinen. Låt maskinen arbeta tills sorbeten är klar, ca 40 minuter.

Utan glassmaskin: Tillsätt de vispade äggvitorna i den kalla lagen och vispa med elvisp i några minuter. Ställ sedan sorbeten i frysen ca 3 timmar, rör om då och då med en gaffel.

Varva sorbeten med jordgubbar i höga glas. Dekorera med en limeskiva.

Tips!
Äggvitan gör att glassen blir isig.

Av Camilla Pérez Foto: Lina Eidenberg Adamo


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…