Annons

Annons

OS-cyklisten: ”Mitt dåliga minne var en hjärntumör”

Trött, tankspridd, förvirrad och förkyld. Glenns symtom var diffusa men hade sin tydliga orsak. När läkarna opererade honom fick de en chock …

Glenn Magnusson, tidigare elitcyklist, med hustrun Lena.

En vanlig förkylning, tänkte Glenn Magnusson hösten 2014. Den dåvarande förbundskaptenen för det svenska cykellandslaget hade varit kärnfrisk i hela sitt liv. Någon större referensram när det gällde sjukdomar hade han inte som 45-åring.
Men hans ett år yngre livskamrat, Lena, började oroa sig 
för honom.
– I september det året gjorde vi en resa till Italien med vårt företag Cykelaptit, berättar Lena när vi träffar Glenn och henne i deras hem, som är en villa på Mössebergs sluttning i Falköping.
Efter att ha varit bosatta i Toscana i sex år pratar hela 
familjen nu flytande italienska.
– Glenn pratar vanligtvis bättre än jag, säger Lena, som är gymnastikläkare till yrket. Men under den där Italienresan tystnade han flera gånger mitt i
meningarna.
– Dessutom var Glenn tankspridd och en aning initiativlös. Just då ringde inga larmklockor, men när jag nu tänker tillbaka … det var nog då jag började ana att allt inte stod rätt till.
Lena tystnar. Helt lätt att prata om de mardrömsliknande händelserna som de lagt bakom sig är det fortfarande inte. Det kom ju så oväntat, nästan som en blixt från en klar himmel.

Som en dödssynd

Vi släpper eländet för en stund och drar oss till minnes ljuvare tider. Glenn och Lena var skolkamrater på cykelgymnasiet 
i Skara.
– Vi var väl runt tjugo när det tände till mellan Lena och mig, berättar Glenn. Då hade vi båda siktet inställt på att bli cykelproffs. Men så blev Lena gravid. Med barnen Kim och Nina, som nu är 25 och 23 år, gjorde Lena en omprioritering. Det är jag tacksam för.
Om Glenn skulle ha lagat middag, städat och passat småbarn hade han knappast lyckats ta sig till tre OS, bli både svensk och nordisk mästare och vinna etapper i Giro d’Italia tre år i rad.
– 1996 värvades jag till Amore & Vita, ett cykelstall som sponsras av Vatikanen, fortsätter Glenn. Toppen, tyckte Lena och jag. Vi flög dit ner med barnen, som då var fem och tre år gamla. Men när italienarna kom underfund med att Lena och jag inte var gifta tog det hus i helsike.
– Det fick bli en snabb vigsel i Skara domkyrka 2 augusti 1997, fyller Lena i. Om vi inte hade krupit till korset så hade Glenn fått sparken!
– Det där är en annan värld, nickar Glenn. Vid ett av våra årliga möten med påven råkade jag lägga min arm på hans. Men man tar inte i Guds företrädare på jorden. Johannes Paulus II själv verkade inte ta illa upp, men många i hans omgivning var rejält skakade, i synnerhet som min ”dödssynd” fotograferades och publicerades …

Annons

Hösten 2014 började besvären och i januari 2015 opererade läkarna på Sahlgrenska ut en hjärntumör som Glenn Magnusson hade – stor som en tennisboll!!

Stor som en tennisboll

Glenn skrattar gott. Om han varit vidskeplig hade han kanske gjort kopplingar till det som senare hände.
– Jag har hört folk skämta om att det är bättre att påven ägnar sig åt handpåläggning, medger Glenn. Men jag har lättare för Darwins utvecklingslära än för religion.
I oktober 2014 klagade Glenn över att han tappat känseln i ena kroppshalvan. Det var som om vänster arm och vänster ben domnade bort. ”Du måste ta dig till en läkare”, sa Lena. ”Det har ju gått över nu”, sa Glenn.
– Samtidigt var han ständigt trött och hade ett minne som en guldfisk, berättar Lena. Han kunde ringa sin mamma och säga att det var länge sedan de pratades vid, trots att han ringt henne dagen innan. Och så 
hörde han sämre och klagade över att han hade svårt att se tv-bilden.
När Glenn började ta huvudvärkstabletter om nätterna blev Lena utom sig av oro.
– Vår son Kim bodde hemma just då, berättar Lena. Han och jag diskuterade ofta Glenns personlighetsförändring. En dag när jag pratade med svärmor sa hon: ”Jag tror att Glenn har en hjärntumör.”
Även om Lena själv tänkt tanken blev hon nästan arg på sin svärmor.
– Men efter det samtalet googlade jag och kom fram till samma fruktansvärda slutsats.
Efter nyår kontaktade Lena en god vän som är läkare.
– Sedan gick det fort, berättar Glenn. De brukar inte ägna sig åt hjärnkirurgi på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på söndagar, men den 25:e januari 2015 gjorde de ett undantag.
– En av de sex kirurger som under den sex timmar långa operationen plockade bort tumören sa att han aldrig tidigare sett en hjärntumör i den storleken. De flesta söker hjälp för ärtstora grejer. Min tumör var stor som en tennisboll.
– Det är inte bara fördelar med att ha en hög smärttröskel, tillägger han.
– Läkarna visste inte om Glenn skulle kunna prata efter operationen, berättar Lena. Nina och jag stod bredvid honom. ”Känner du vem som är här?” frågade vi när Glenn vaknade upp. Till slut svarade han: ”Ja, jag känner att det är du, Nina, som står på min vänstra sida, för du är lite mjukare än mamma …”
Och Lena blev alldeles till sig av lycka!

Glenn Magnusson, före detta OS-cyklist.

– Det var också en enorm lättnad att få veta att tumören varit godartad, säger Glenn. Jag behövde varken cellgifter eller strålning. Det enda jag hade att tampas med var hjärntrötthet.
Efter konvalescenstiden och en resa till Luxemburg med cykellandslaget fattade Glenn beslutet att hoppa av som förbundskapten.
– Nu är det enbart cykelresor och coachning av andra cyklister som gäller, säger Glenn, som har förhoppningar om att få se bland annat sin egen son, Kim, på prispallen.
Dottern Nina är flygvärdinna och har besökt nästan lika många länder som sin pappa.
– Ja, där pågår också en tävling, skrattar Lena och pekar på världskartan i matsalen.
Glenn har 36 blå prickar, Nina 29 röda, Kim 26 orange och Lena 20 gröna.
Fast hjärntumörsrekordet hade han helst sluppit.
– 1 300 svenskar drabbas varje år av hjärntumör. Många av dem dör. Men risken att drabbas är ändå extremt liten, med tanke på att vi är tio miljoner. Och det leder naturligtvis fram till frågan: Varför jag?
Nyligen gjorde Glenn sin andra årskontroll.
– Jag är nybesiktigad och godkänd. Och jag har fått tillbaka mina smaklökar. Nu duger inga viner under 75 spänn!
– Till och med humorn har han fått behålla, påpekar Lena som helst inte vill tänka på hur snubblande nära hon var att bli änka.

Text: Mats Å Johansson 

Foto: Leif Boström och IBL

Läs mer:

Efter min mans sjukdom tappade jag minnet

Forskarna: Därför är det bra att glömma saker

Ät choklad varje dag – få en större och yngre hjärna


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…