Annons

Annons

Glöggens dag: Här är årets nyheter!

Idag är det glöggens dag! Och det finns massor av goda sorter att välja mellan. Här listar vi årets alla nyheter.

Blossa spritglögg 1927


En av årets glögg från Blossa är döpt till 1917, för att den görs på 1917-års vis. I dag dricker vi mest vinglögg eller starkvinsglögg, men för hundra år sedan var det mer riv i glöggen då den ofta hade en spritbas. Därför är Blossa 1917 är en spritglögg med en bas av cognac och vodka, som kompletteras med de klassiska glöggvinerna Tarragona, Moscatel och portvin. Alkoholhalten är 25 procent.

Stockholm Bränneri Gin & Tonic Glögg


Det går faktiskt att tala om någon form av svenskt gin-under med många nya sorter som lanserats och prisats som världens bästa i internationella tävlingar under det senaste året. Ett märke som håller sin produktion i liten skala är Stockholms Bränneri som ligger på Folkungagatan i huvudstaden. Du hittar både deras Dry Gin och Oak Gin med smak av långpeppar och apelsin på Systembolaget och nu, lagom till jul, lanserar man sin tredje sort: Gin och Tonic Glögg.

Blossa Ekologisk vinglögg


En ekologisk vinglögg där Blossa satsat på att dra ner sockerhalten betydligt. I stället för 190 gram socker per liter innehåller den 140 gram per liter, vilket gör ordentlig skillnad i sötman. Men de klassiska glöggsmakerna hänger givetvis med ändå. Finns i ordinarie sortiment.

Saturnus ”Maffiga och mysiga glögg”


Edward Blom nu tagit fram en glögg tillsammans med Saturnus. ”Edward Bloms maffiga och mysiga glögg” är glöggen med kraftig smak av rödvin, torkad frukt, och konjak.
– Jag har enormt starka åsikter om hur glögg ska smaka. Klassisk svensk glögg tycker jag alltid ska bestå av vin, sprit och kryddor. Jag är glad och stolt över att vi har lyckats få fram en glögg som smakar som den jag lagar hemma åt mina gäster, säger Edward Blom.

Blossa 17 Old Delhi


I år är det mango, spiskummin och chili som fått ge smak åt Blossas årgångsglögg.
–  I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna. Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa i ett pressmeddelande.

Saturnurs Choklad & Hjortron


Glöggen har en smak av mustig choklad med subtil ton av hjortron och ska serveras rykande varm.
– Vi är så glada över samarbetet med Åre Chokladfabrik eftersom de, liksom vi, gillar att överraska och utveckla sitt sortiment. Äkta, lokala råvaror och en stolthet över sitt svenska ursprung och ett gediget hantverk förenar oss också, säger Louise Ahlander, produktchef på Saturnus.

Text: Rebecca Wictor
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Annons

Läs också:

Gör din egen Äppelglögg med ingefära

Så länge håller glöggen!

Rostad pepparkaka med ädelostkräm


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…