Annons

Annons

Glöggmys och julbak med VM-bagaren Håkan Johansson

Först lite glöggmys och sen på med förklädet – här ska knådas, kavlas och bakas inför julen. Året Runt har fått världsmästartips och recept på lussekatter och pepparkakor med en härlig glöggsmak av VM-bagaren Håkan Johansson.

julbaka med glögg

Julbak och glöggmys på Brillo Box.

Några av oss på redaktionen har varit och bakat tillsammans med världsmästaren i sötebröd, Håkan Johansson på Bageri Brillo. En fantastisk upplevelse, då den fina, fasta pepparkaksdegen, med smak av starkvinsglöggen Lucia Choklad, var tillredd i förväg av ingen mindre än VM-bagaren själv och färdig att kavlas ut och med hjälp av kakmått bli till pepparkakshjärtan och andra roliga figurer.

Annons
Pepparkasbak med Lucia Chokla.

Chefredaktör Eva-Stina Sandstedt får goda bakråd av VM-bagaren Håkan Johansson.

Året Runts chefredaktör brukar göra sin egen pepparkaksdeg varje år, men nu fick Eva-Stina Sandstedt alltså prova på världsmästardegen och hon var riktigt imponerad.
– Pepparkaksdegen höll ihop på ett bra sätt och det var kul att den innehöll glögg. Det gav en spännande kryddning med bland annat citrussmak.

Gilla Året Runt på Facebook

baka pepparkakor

Håkan tipsade om att man ska kyla pepparkaksdegen ordentligt, då går den lättare att kavla ut riktig tunt och pepparkakorna blir så där härligt knapriga.

Pepparkakor med glöggsmak.

Vår webbredaktör Sofia Gerholm får till fina pepparkaksfigurer.

Vår webbredaktör Sofia Gerholm var inte rädd för att prova på bageriets egna bakverktyg och blev en riktig fena på att använda den stora kavlingsmaskinen.
– Jag ville passa på. Det är inte varje dag man får baka som ett proffs!

Pepparkaksdegen var smaksatt med den goda glöggen Lucia Choklad.

Pepparkaksdegen var smaksatt med den goda glöggen Lucia Choklad.

Hemligheten med Håkan Johanssons ljuvligt kryddiga pepparkaksdeg är alltså att den innehåller starkvinsglöggen Lucia Choklad, med klassisk smak av glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomerans tillsammans med finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor. Glöggen kostar 71 kronor och måste beställas på Systembolaget fem dagar i förväg innan leverans, bra att tänka på om du tänker prova Håkans pepparkaksrecept som vi länkar till här nedan.

Text och foto: Eva-Karin Lind

LÄS OCKSÅ:
Recept – Baka pepparkakor som proffset
Recept – Baka saffransbullar och VM-bagarens bästa tips
Recept – Baka saffransskorpor med choklad och hasselnötter

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…