Annons

Annons

Glutenintolerans en dold sjukdom

Glutenintolerans är en livslång sjukdom och det finns ingen medicin som botar den. Men man kan ändå bli frisk genom att äta rätt!

vete nej tack

CELIAKI – INTE EN ALLERGI

Att ha celiaki är detsamma som att vara glutenintolerant och det innebär att du inte tål gluten. Men det är inte en allergi. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Havre, däremot, innehåller inte gluten. Trots det ska man se upp med havreflingor som kan vara processade och förpackade i samma lokaler som andra sädeslag. För att vara säker på att havren är glutenfri kan man välja, så kallad, ren havre.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Gluten startar en inflammation som skadar tarmens slemhinna, vilket får till följd att det är svårt att ta upp näring i maten. Några av symtomen är järnbrist och viktnedgång. Barn kan också växa sämre.

Ju oftare man får i sig gluten desto mer skadas tarmen. Om tarmen hunnit bli väldigt skadad kan man också få svårt att bryta ner laktos och även må dåligt av att dricka mjölk.

Den som har celiaki kommer aldrig att kunna tåla gluten igen, och det finns ingen medicin som botar sjukdomen. Glutenintolerans kan inte heller växa bort på barn. Däremot läker tarmen när man börjar äta glutenfri mat. Inom bara några månader börjar ny tarmludd att bildas – för äldre personer kan det dock ta upp till ett år. Men börjar du äta gluten igen kommer också symptomen tillbaka, även om även det kan ta tid innan det märks.

OBS! Celiaki och glutenintolerans är bara olika namn på samma sjukdom.

SVÅRT ATT FÅ DIAGNOS

Två av hundra svenskar är glutenintolerant och det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. De flesta som har celiaki har ännu inte fått en diagnos. Det tar tid att få en diagnos eftersom kunskapen om sjukdomen inte har varit så stor tidigare. Den genomsnittliga tiden från första symtom till diagnos är tio år.

Den viktigaste orsaken till glutenintolerans är ärftlighet. Ungefär hälften av alla svenskar bär på genen. Men man vet inte vad som gör att en del inte tål gluten och varför det är så vanligt i just Sverige och Finland. Det finns teorier om att det kan utlösas av en magsäcksoperation eller en vanlig virusinfektion. Men forskning pågår som det heter.

KAN DU VARA GLUTENINTOLERANT?

Symptomen kommer inte plötsligt, utan mer smygande och kan vara väldigt diffusa. Om du misstänker att du är glutenintolerant ska du vända dig till din husläkare. Det går att ta ett blodprov som visar om det finns vissa antikroppar i blodet. Man kan också få remiss för att ta ett prov på tunntarmens slemhinna vilket ger ett ännu säkrare svar.

OBS! Det är viktigt att inte sluta med gluten innan provet tas eftersom det då inte kommer att finnas några antikroppar kvar i blodet som visar på glutenintolerans.

Vanliga symtom:
trötthet
diarré
förstoppning
illamående
viktminskning
blodbrist
blåsor i munnen
värk i skelettet
svårigheter att få barn.

Symptomen på celiaki kan skilja sig mellan barn och vuxna. Det varierar mellan olika personer hur känslig man är för gluten och det kan också ändra sig med åldern.

Av Johanne Ländin Foto Panther media

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om

glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

– LÄS MER HÄR!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…