Annons

Annons

Så blir din trädgård vild, vacker och lättskött

Har du släppt en innanför grinden kan du med åren räkna med en svärm arvingar som rotat sig lite här och var. Satsa på dessa ljuvliga blomsorter som glatt självsår sig och ger trädgården en härligt vild prägel.

Malvan fröar gärna av sig och resultatet blir med tiden 
en slösande rik blomsteräng.

 

Fingerborgsblomma, kungsljus och lupiner är gamla trädgårdsväxter som man kan se vid ödetorp.

Om du lider av starkt kontrollbehov och gillar struktur är det här blomgänget inget för dig. De är alla experter på att flörta hej vilt. Vissa sorter du planterat dyker upp i andra färger (som hos akleja, stockros och ringblomma). Andra rymmer långt utanför den tänkta 
radien; en fläderbuske har rotat sig bland rosorna och fingerborgsblommor vinkar glatt i kökslandet. De skapar en härligt frigjord och vild karaktär och till på köpet slipper du så och plantera nytt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

De så kallade biennerna, tvååringarna, är en specialgrupp bland trädgårdsväxterna. Hit hör fingerborgsblomma, lupiner, stockrosor, malvor, kungsljus, purpurklätt och borstnejlika. De självsår sig rikligt under sommaren, fröna gror året därpå och växer till en liten bladrosett. Dessa är det viktigt att du känner igen, så att de inte rensas bort som ogräs. Först sommaren därpå blommar plantan, sätter frön och cirkeln är sluten.
Många ettåriga blommor fröar av sig under sommaren. Fröna ligger kvar i jorden för att gro till våren. Om du själv vill bestämma var de ska dyka upp på nytt kan du påpassligt tömma frökapslarna när de är mogna (då är skalet brunt och torrt). Strössla sedan ut dem där du vill. Hit hör ringblomma och vallmo.
Bland de fleråriga perennerna finns också många frögurkor som akleja, daggkåpa, pipört och väddar.

Text: Karin Elmberg/Allas
Foto: Karin Elmberg och Shutterstock


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…