Annons

Annons

Gör din egen hälsojuice!

Krydda din juice med nyttigheter och få i dig en vitaminbomb. Här får du tips på hur du kan experimentera med örter och supermat som camu camu och bipollen.

shutterstock_181284404

Inte nog med att råsaftcentrifugen blev utsedd till årets julklapp förra året. Svenskarna har även uppfunnit sitt egna verb för att pressa juice: att juica. Lägg därtill till den uppsjö nyutkomna juiceböcker och de juicebloggar som blir allt fler och mer besökta – så får du en bild av hur stor juicetrenden har blivit.

Annons

En av de flitigaste bloggarna är Kristina Fredriksson, som driver rawfood.se, där hon skriver om både rawfood och juice. Det senare är ju en form av rawfood, menar hon, bara det att det är i flytande form. Hon bodde i flera år i hälsomeckat Kalifornien, där inte bara kändisar ägnar sig åt rawfood och juicer. Och det var också där och då som Kristina själv började intressera sig för den här typen av kost.
– Att dricka juice är ett suveränt sätt att få upp vätskebalansen i kroppen eftersom juicen lätt tas upp av cellerna. Jag juicar ofta gurka, äpple och selleri. Selleri är fylld med mineraler och fungerar som naturens sportdryck, säger hon.
Andra favoriter att stoppa i juicemaskinen är grönkål, broccoli och fänkål. Kristina tycker att man ska hålla nere på frukt för att undvika att dryckerna blir för söta.
– Det räcker med att ha en aning frukt i för smakens skull. Äpple är väldigt gott. Även citron och ingefära, det lyfter de mest svårdruckna juicer. Örter som basilika och citronmeliss kan också piffa till. För den som vill ha färgglada juicer kan rödbeta och morot vara alternativ, säger hon.
Ett annat hett tips, om man vill maximera näringsvärdet, är att krydda juicerna med superfoodpulver, som är späckade med antioxidanter. Açaipulver, liksom camu camu är lätt att blanda ut i juicen. Andra är chlorella och bipollen. Det förra, menar hon, suger åt sig tungmetaller och har en rensande effekt. Det senare har inte bara en god smak utan är känt för att vara extremt näringsspäckat, och är lätt att lösa upp i en juice.
– Det finns mängder av superfoods att variera juicerna med. Tänk bara på att vissa kan vara svåra att blanda ut och kan lägga sig som klumpar. Men det går att fixa genom att använda en shaker, säger Kristina.

Gilla Året Runt på Facebook

shutterstock_143830024
5 nyttiga godsaker som du kan ha i juicen:

Spirulina

Hälsosamma algen spirulina finns i pulverform.

Bipollen
Bipollen anses vara något av det mest näringsrika som finns.

Nässlor
Vår egen svenska supermat nässlor har använts som ett universalmedel genom tiderna. C-chock

Camu camu

Bäret från Amazonas anses vara det mest C-vitaminrika på jorden.

Açaipulver
Det blålila superpulvret smakar som en blandning mellan blåbär och choklad.

! Produkterna finns att köpa i större matbutiker eller i hälsokostbutiker och på internet.

Av Minna Tunberger 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…