Annons

Annons

Gör en nystart med detox!

dags för detox

Nytt år och dags att ta itu med hälsan och vikten. Varför inte satsa på en detox- och må bättre på köpet!

Detox – ett ord som lånats från engelskan, där det betyder avgiftning, men på svenska mer har fått betydelsen utrensning – har blivit mer trendigt än någonsin. Tvärtemot de flesta andra hälso- trender handlar det inte främst om att gå ned i vikt.

Annons

Det huvudsakliga målet är att storstäda kroppen från slaggprodukter och gifter. Sådant som vi samlar på oss, menar före- språkarna, när vi till exempel äter halvfa- brikat, socker, utsätts för föroreningar, be- kämpningsmedel och kemikalier. Ämnen som de menar att våra kroppar många gånger kan göra sig av med själva. Men om koncentrationen blir för hög överan- strängs organen och ämnena kan släppas ut i blodet. Det i sin tur tros skapa alltifrån inflammationer och ledvärk till uppsvälld mage, dålig hy och trötthet.

Hur man bär sig åt är högst individuellt. Vissa tycker att veganmat med mycket grönsaker, bär, linser, quinoa och nyttiga fetter som olivolja är det bästa. Gärna i oupphettad form, så kallad rawfood. Andra tillåter fisk och kyckling på menyn. Medan ytterligare en grupp vill ge tarmarna en paus genom att dricka sig igenom sin detox. Gröna juicer, kokosvatten och ljum- met citronvatten hör till vanligheterna. Det finns också en uppsjö naturpreparat, som alg- och grönsakspulver, som anses avgif- tande, som blandas med vatten eller juice.

Renée Voltaire, känd matprofil och förfat- tare till bland annat boken ”Juice power and detox”,  hör till de som detoxar . Hon dricker endast grön- saksdrinkar under sina detoxperioder, som brukar vara mellan en till fem dagar.

– Personligen tror jag i och för sig att det renar. Men för mig är inte detta det primära, jag dricker grönsaksdrinkar för att ge matsmältningen en chans att vila. Då går hela jag ner i varv och jag börjar lyssna mer på kroppens signaler.

Många vittnar om hur de blir rastlösa, hungriga och irriterade när de detoxar. Andra, som Renée Voltaire, blir piggare.

Ibland häller hon i tillskott som spirulina eller chlorella, alger som anses vara avgiftande, i juicerna eller i ett glas vatten.

– Höjden av lyx är ett glas råpressad vetegräsjuice, det är både utrensande och stärkande, säger hon. ◾

Vinster av att detoxa:

✔ Mer energi

✔ Mindre ledvärk

✔ Mer ork

✔ Jämnare humör

✔ Glansigare hår

✔ Finare hy

✔ Lugnare mage

✔ Viktnedgång

✔ Bättre sömn

✔ Mindre huvudvärk

Av Minna Tunberger Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…