Annons

Annons

Nostalgi: Minns ni klippdockorna?

Året Runt är en tidning med anor, grundad 1946. Under många år fanns det klippdockor i varje nummer – till många barns förtjusning. Nu har dockorna av papper blivit åtråvärda samlarobjekt bland vuxna!

Klippdocka Lill-Babs

Lill-Babs, Kungen, Tjorven, Björn Skifs, Elvis, Elizabeth Taylor, Björn Borg, medlemmarna i ABBA … Ja, listan på alla kändisar som varit klippdockor i Året Runt är lång!

Från slutet av 40-talet till slutet av 80-talet var klippdockorna ett omåttligt uppskattat inslag i Året Runt. De första klippdockorna som publicerades i Året Runt föreställde gulliga små barn eller sagofigurer som Snövit. Men snart kunde man få sätta saxen i glamorösa filmstjärnor som Grace Kelly och Elizabeth Taylor.

Annons

Lill-Babs,var klippdocka 1963. Hon minns fortfarande när tidningen kom ut:

– Mina vänner ringde och sa: ”Nu måste du köpa Året Runt!” och det gjorde jag förstås. Jag känner mig så hedrad, det är verkligen jätteroligt att få bli klippdocka. Och flera av plaggen känner jag igen, det var scenkläder som jag hade då.

– Jag lekte med klippdockor själv när jag var liten, tillsammans med min syrra. Det är en perfekt leksak! Enkel och billig. Och så uppmuntrar den barnens eget skapande, säger Lill-Babs.

LÄS OCKSÅ: Se kung Carl Gustav som klippdocka

Klippdocka Lotta Hedlund

Sångerskan Lotta Hedlund (från Svenne & Lotta) var klippdocka 1973.

Klippdocka Stenmark

Ingemar Stenmarks klippdocka fick en ny skiddräkt.

Klippdocka Lill Lindfors

Lill Lindfors klippdocka fick en skön byxdress.

klippdocka Christer

Christer Lindarws klippdocka fick ett fräsigt grönt sett med långa stövlar.

Klippdocka Anneli 039

Premiärdansösen Anneli Alhankos klippdocka får tåskor, ballerinakjol och teaterkläder.

Visste du att…

– Klippdockor är en av de äldsta och mest använda leksakerna. Man har hittat klippdockor i egyptiska gravar som är 4000 år gamla.

– De första industriellt tillverkade pappersdockorna kom från England och USA i början av 1800-talet. Då kom nya trycktekniker och masstillverkning av barnleksaker i alla samhällsklasser började.

– Den första tryckta klippdockan, ”Little Fanny”, producerades 1810 i London av S & J Fuller. 1830 blev en kändis för första gången klippdocka – italienska ballerinan Marie Taglioni.

– På 1970-talet blev klippdockornas kläder lite mer vardagsbetonade. Unisexmodet slog igenom med praktiska kläder som jeans och tröja. Kropparna fick även en naturligare form, inte lika smal midja som tidigare.

Av Helene Arkhem
Foto Året Runt

LÄS OCKSÅ: Maggan och hennes samling på omkring klippdockor!

Klippdockor


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…