Annons

Annons

Gör ett miljösmart val i julgransdjungeln

Vilken är den miljövänligaste granen? Hur gör jag för att slippa barrhögar och var gör jag av den när julen är över. Här är sex goda råd!

Glada barn vid grön gran. Bild: IBL

I bilden av den perfekta svenska julen ingår givetvis granen som ett viktigt inslag. Allra helst ska hela familjen ge sig ut i skogen, peka ut ett stiligt träd och fälla den med yxa.

Nu äger de flesta av oss ingen skog men det finns andra sätt att göra ett miljösmart granval. Här har Naturskyddsföreningen sammanställt några goda råd.

1. Välj KRAV-märkt

Både Kungsgran och rödgran finns med KRAV-märkning. Hittar du inga miljömärkta granar så fråga var de är odlade någonstans. Ju närmre desto bättre. Rödgran är generellt sett ett miljövänligare val än kungsgran eftersom den senare, sannolikt, odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. MEN en närodlad kungsgran, är bättre för klimatet än en importerad dansk.

2. Välj inte plastgran – om du inte redan äger en

Även om du använder platsgranen i många år så är den totala miljöpåverkan (produktion, transport, giftiga kemikalier) större än det naturliga alternativet. Men äger du redan en är det förstås smart att använda den istället för att gå ut och köpa en ny gran.

3. Välj vild istället för odlad

Om du känner en markägare så kan du förverkliga drömmen om att pulsa ut i snön med yxa. Fråga om det finns ett område med mindre granar som ändå behöver gallras så är julmyset fixat.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Undvik att värmechocka granen när du tagit hem den. Låt den sakta vänja sig i förråd eller garage först. Bild: IBL

Barra lagom

När granen är på plats i huset och sprider trevnad så vill du så klart inte behöva dammsuga upp drivor med barr varje dag. Så här minimerar du barravfall.

1. Vänj vid värme

Ha granen i ett förråd eller i garaget först så att trädet gradvis vänjer sig vid varmare temperatur. Annars är risken att granen tappar barr av chocken mellan ute- och innetemperatur.

2. Snitta

Gör ett snitt längst ner på granen med såg eller yxa om den inte nyligen höggs.Ett färskt snitt underlättar för granen att komma i kontakt med vattnet i julgransfoten. Skala sedan av barken en bit upp på stammen med hjälp av en morakniv så kan den dra upp maximalt med vatten.

3. Vattna!

Granen dricker mycket vatten, så vattna ofta och kom ihåg att fylla på. Speciellt första dygnen dricker den mycket.

Även när granen ska ut finns det möjligheter att göra miljösmarta val. Tänk till exempel på att det blir mer skadliga utsläpp i atmosfären om du eldar upp granen i den öppna spisen än om den går till förbränning i kommunens värmeverk.

Källa: Naturskyddsföreningen

Text: Henrik Högström

Läs också:

7 goda juldekorationer – du kan äta eller dricka

Därför är folk som julpyntar tidigt gladare

4 tips – så blir du av med granen på ett barrfritt sätt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…