Annons

Annons

Gott om jordgubbar redan till nationaldagen!

Efter en kall vår kom en sommarvärme som innebär att det kommer att finnas gott om jordgubbar redan till nationaldagen den 6 juni. Men hur vet du vilka som är svenska och hur gör du för att odla egna? Här får du svar på allt du ville veta om den älskade gubben.

Det finns gott om svenska jordgubbar i år

Endast Sverige svenska jordgubbar har. Och det ser ut att bli gott om dem. Bild: Bärfrämjandet

Vid den här tiden på året brukar det finnas flera läckerheter att se fram emot. Färskpotatisen är en och jordgubben en annan. Efter en kall vår var prognosen för jordgubbarna osäker. Turbosommaren i maj har gjort läget betydligt ljusare.

Annons

Prognosen är att det kommer att finnas gott om ”gubbar” redan till nationaldagen den 6 juni.

– Ja, nu går det fort. Väldigt snart kommer vi att ha gott om svenska jordgubbar från landets frilandsodlingar. ­­Med det torra och soliga vädret är dessutom bärens kvalitet på topp, både smak- och utseendemässigt, säger Eva Axelsson, ordförande i LRF Trädgård/Bär i ett pressmeddelande.

Efter värmen kommer det att finnas gott om svenska jordgubbar i handeln till midsommar

Sommarvärmen har gett de svenska jordgubbarna extra skjuts. Midsommarfirandet är räddat. Bild: Bärfrämjandet.

Även medeltidiga och sena sorter har fått en skjuts i värmen och har börjat blomma i södra Sverige. Det kommer alltså att finnas mycket bär och många sorter till midsommarfirandet.

– Då kommer det att vara högsäsong. Vi kommer att kunna erbjuda alla glada midsommarfirare massor av svenska jordgubbar av olika sorter i hela landet, säger Eva Axelsson.

Läs också: Så avslöjar du jordgubbsfusket

Tidigare år har det förekommit att utländska bär förpackats och sålts som svenska. Det har dock varit under säsonger där det varit ont om svenska jordgubbar att få tag i.

Jordbruksverkets tips, om man känner sig osäker, är helt enkelt att fråga.

–  Det allra bästa är att fråga när man köper dem. Säljaren ska kunna svara på var de har odlats och av vem, om det inte redan står på lådan eller tråget. Det är det absolut bästa sättet. Finns det minsta tveksamhet eller om säljare kommer med konstiga förklaringar är det bättre att gå till nästa jordgubbsförsäljare och ställa samma frågor, har Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket sagt till Året Runt.

Läs också:

Experten tipsar: Så lyckas du med jordgubbar

Så här förvarar du jordgubbar på bästa sätt

Så snoppar du jordgubbar på ett kick

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…