Annons

Gratäng med squash och mozzarellaost

Matig grön gratäng med squash och mustig tomatsås. Både lättlagad och läcker!

Vegetarisk gratäng med zucchini recept

Vegetarisk gratäng med squash – recept

4 personer
3 mindre squash, à ca 200 g
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
400 g krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ kruka basilika
50 g riven parmesanost
2 ägg
250 g mozzzarellaost

Annons

Servering:
sallad och bröd
basilika

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär squashen i tunna skivor. Pensla en långpanna med olja och lägg skivorna i ett jämnt lager. Baka strax under ugnens mitt i ca 10 minuter så att de tappar lite av sin vätska men inte får så mycket färg.
3. Sänk ugnstemperaturen till 175°.
4. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt krossade tomater, salt, peppar och grovhackad basilika. Låt puttra i ca 15 minuter.
5. Fördela ett tunt lager av tomatsås i botten på en smord eldfast form, 30×20 cm. Lägg en tredjedel av zucchiniskivorna ovanpå. Toppa med en tredjedel av parmesanosten.
6. Vispa upp äggen och blanda med 1 dl av tomatsåsen. Fördela en tredjedel av ägg- och tomatsåsen 
i formen. Skiva mozzarellan och fördela hälften i formen.
7. Fortsätt varva med tomatsås, zucchini, parmesan, ägg- och tomatsås samt resterande mozzarella. Avsluta med sista delen tomatsås, squash, ägg- och tomatsåsblandningen och toppa med riven parmesan. Gratinera strax under ugnens mitt tills gratängen fått fin färg, 25–30 minuter. Servera med sallad och bröd och garnera med basilika.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Auberginegratäng

Tortellinigratäng med skogschampinjoner

Blomkåls- och squashgratäng


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…