Annons

Annons

Gratäng med squash och mozzarellaost

Matig grön gratäng med squash och mustig tomatsås. Både lättlagad och läcker!

Vegetarisk gratäng med zucchini recept

Vegetarisk gratäng med squash – recept

4 personer
3 mindre squash, à ca 200 g
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
400 g krossade tomater
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ kruka basilika
50 g riven parmesanost
2 ägg
250 g mozzzarellaost

Annons

Servering:
sallad och bröd
basilika

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär squashen i tunna skivor. Pensla en långpanna med olja och lägg skivorna i ett jämnt lager. Baka strax under ugnens mitt i ca 10 minuter så att de tappar lite av sin vätska men inte får så mycket färg.
3. Sänk ugnstemperaturen till 175°.
4. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt krossade tomater, salt, peppar och grovhackad basilika. Låt puttra i ca 15 minuter.
5. Fördela ett tunt lager av tomatsås i botten på en smord eldfast form, 30×20 cm. Lägg en tredjedel av zucchiniskivorna ovanpå. Toppa med en tredjedel av parmesanosten.
6. Vispa upp äggen och blanda med 1 dl av tomatsåsen. Fördela en tredjedel av ägg- och tomatsåsen 
i formen. Skiva mozzarellan och fördela hälften i formen.
7. Fortsätt varva med tomatsås, zucchini, parmesan, ägg- och tomatsås samt resterande mozzarella. Avsluta med sista delen tomatsås, squash, ägg- och tomatsåsblandningen och toppa med riven parmesan. Gratinera strax under ugnens mitt tills gratängen fått fin färg, 25–30 minuter. Servera med sallad och bröd och garnera med basilika.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Auberginegratäng

Tortellinigratäng med skogschampinjoner

Blomkåls- och squashgratäng


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…