Annons

Annons

Gratinerad spättafilé

Gratinerad spättafilé

En härlig klassiker! Med räkor och färska champinjoner blir detta en både läcker och bekväm bjudrätt, som kan förberedas fram till gratineringen.

TILL 4 PERSONER:

ca 1 kg spättafilé, msc-märkt
salt, vitpeppar
1/2 dl torrt vitt vin
300 g färska champinjoner
200–300 g räkor med skal
HUMMERSÅS:
3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1 burk hummersoppa
1 dl vispgrädde

Annons

Sätt ugnen på 225 grader.
Salta och peppra filéerna och lägg dem i en smord ugnspanna. Häll på vinet och täck med dubbla smörpapper. Sätt in filéerna mitt i ugnen ca 12 minuter.

Finhacka champinjoner och räkor och smörfräs blandningen ca 10 minuter. Lägg över spättafiléerna på smort gratängfat och fördela räkor och champinjoner över.
Sätt ugnen på 275 grader.

Hummersås: Fräs matfett och mjöl, späd med hummersoppa under omrörning, och ev lite silat spad från fisken, till en tjock stuvning, Låt koka ca 5 minuter. Vispa upp grädden till ett tjockt skum, blanda ner i såsen precis före gratineringen. Smaka av. Häll såsen över filéerna.

Gratinera mitt i ugnen 10–15 minuter. Servera med pressad potatis och fräsch grönsallad.

Se även vintips till fisk – klicka här!

Av Anncatrin Rosenqvist
Foto: Ragnar Ómarsson

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…