Annons

Annons

Grattis! Årets hemmabagare Linus Larsson

Linus Larsson tog hem finalen i "Hela Sverige bakar" 2015. Till vardags plattsättare i Kälarne, på fritiden entusiastisk hobbybagare. Första priset är att ge ut en egen receptbok.

Linus Larsson

Vad betyder bakningen för dig?
– Bakning är lite som terapi för mig. Man kan komma hem från en stressig dag och gå in i bakningens värld. Att få koncentrera sig på temperaturer, konsistenser och smaker. Sedan är det ju barnsligt gott!
Favoritingrediens?
– 
Choklad i alla dess former.
Vad händer nu, efter tävlingen och bakboken?
– 
Jag vet faktiskt inte. Jag hoppas att den här resan med vinsten i Hela Sverige bakar och min nyutgivna bok, kommer att öppna många dörrar och ge mig möjlighet att fortsätta att hålla på med bakning i någon form.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Kladdkaka LInus Larsson

Himmelsk kladdkaka med jordgubbscoulis
10–15 bitar
Linus Larssons personliga favoritkladdkaka. Den är lika kladdig från mitten och ända ut till kanterna!

Kladdkaka:
250 g mörk choklad
250 g smör
4 1/4 dl florsocker
4 ägg
1 1/2 dl vetemjöl

Jordgubbscoulis:
1/2 liter jordgubbar
1/2 dl florsocker
1/2 dl sockerdricka

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält choklad, smör och florsocker försiktigt i mikron. Rör om då och då så att chokladen inte bränns, den ska bli slät och blank.
Vispa ner ett ägg i taget för hand, smeten ska gå ihop mellan varje ägg. Det kommer att se ut som om smeten skär sig, men fortsätt vispa så går den ihop igen.
Sikta ner vetemjölet och blanda väl.
Smörj en rund springform, cirka 24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 20–25 minuter. Kakan ska dallra lite när du tar ut den, men den kommer att sätta sig när den får svalna helt.
Mixa alla ingredienser till jordgubbscoulisen i en mixer eller med en stavmixer. Passera såsen genom en sil om du vill få bort kärnorna. Servera till kladdkakan.

TIPS!
Vill du göra kakor i portionsformar går det också bra, grädda då 7–8 minuter.

Coulis – köksfranska för tjock sås
Coulis (uttalas ”koli”, med betoning på i:et) är en köksterm för en tjock, slät sås gjord på till exempel fruktpuré som i receptet här intill. Det kan också vara en starkt koncentrerad buljong på till exempel vilt, fågel eller skaldjur.

LÄS OCKSÅ:
Baka fler kladdiga kladdkakor

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…