Annons

Annons

Grattis Mårten Gås och andra kända (och okända) gäss

Den 10 november firar vi Mårtensafton – åtminstone i Skåne. Svartsoppa, gås med krås och äppelkaka står på menyn!

Nej, Mårten Gås handlar inte bara om att fira en gås utan om helgonet Martinius eller Martin av Tours som han också hette. Martin har sin namnsdag den 10 november, samma datum som man firar Mårtensafton (eftersom namnet Mårten kommer från Martin). Mårtensafton var förr i tiden den sista dagen på en lång fasta som skulle sträcka sig ända fram till jul. Och vad passade bättre dagen innan fastan än att späcka kråset med en riktig fet gås?

Visste du att…

Gässens beteendemönster används som förebild för framtidens ledare, Bland annat används ”Gässens lärdomar” på ledarkurser världen över. Det handlar främst om lyhördhet, samarbete och delegering.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

martengas

”Dum som en gås”

Uttrycket dum som en gås stämmer inte alls. I själva verket är gåsen en smart fågel, till exempel flyger den aldrig i motvind utan väntar in rätt vindar. Och gäss flyger ofta i V-formationer för att se bättre och spara på energin.

Gåsamiddag

Krögaren på restaurang Piperska Murens i Stockholm, skapade i mitten på 1800-talet den speciella gåsamenyn bestående av svartsoppa, gås och äppelkaka.

RECEPT: Baka Sveriges godaste äppelkaka

Kända gäss

I ” Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” förvandlas Nils till en liten pyssling som reser genom hela Sverige på ryggen av en gås. I Skurup, kommunen där resan började, har de rest en staty över Nils och hans gås.

Den folkkäre skådespelaren Edvard Persson älskade gäss. En av hans populära visor handlar om Abbekåsagåsen Joakim, vars flott kom att bli mera värt än smör.

Av Katarina Markiewicz
Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…