Annons

Annons

Grattis på födelsedagen prinsessan Madeleine!

Prinsessan Madeleine brinner för utsatta barn men överlåter gärna matlagningen till maken Chris. Nu fyller “partyprinsessan” som blev tvåbarnsmamma 35 år.

Prinsessan Madeleine under nationaldagsfirandet i Stockholm. Födelsedagen firar prinsessan dock i London. Bild: Karin Törnblom / IBL

Prinsessan Madeleine är lillasystern i kungahuset som gått sin egen väg. Bland annat genom att välja att bosätta sig i London. Ett beslut som prinsessan berättade mer om i underhållningsprogrammet Skavlan 2015.

”Usel hemmafru”

Där beskrev hon och maken Chris O’Neill tillvaron som småbarnsföräldrar och uppdelningen av vardagssysslor. Prinsessan medgav att Chris är kung i köket.

Annons

– Jag har faktiskt aldrig lagat en riktig måltid till Chris. Jag är en usel hemmafru.

Prinsessan Madeleine, som även är samt hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, berättade även om de starka familjebanden och hur hon växt in i rollen som offentlig person.

– Mina föräldrar fick alltid huvudvärk när vi skulle ta familjefoton och sånt, för jag sprang alltid iväg och gömde mig. De var alltid tvungna att dra mig dit och jag bara skrek. Jag ville aldrig vara en del av det. Jag tror att jag är ganska blyg och jag gillar inte att vara i händelsernas centrum. Men som officiell person så vet jag att jag måste hantera det här. Jag kämpar med det. Jag jobbar på det. Jag är ju här i dag, sa hon i Skavlanintervjun.

Prinsessan Madeleine i Skavlan, 2015. Bild: IBL

Ingen ”partyprinsessa”

Under ungdomsåren fick Madeleine, kallad ”Len” av vännerna, ofta stämpeln ”partyprinsessa”. En stämpel som hon inte alls är förtjust i och som hon velat få bort. Hon är sedan länge involverad i välgörenhetsprojekt som framförallt handlar om att bevaka barns rättigheter i världen.

Sedan 2006 har hon jobbat med World Childhood Foundation både i Stockholm och USA. En organisation som grundades av drottning Silvia 1999.

– När mamma grundade Childhood såg hon att ingen pratade om de här barnen, de här frågorna. Och det är fortfarande så. Men det är så viktigt att vi pratar om det. Bara i USA har ett av tio barn utsatts för övergrepp innan de fyllt 18 år.

Prinsessan Madeleine har engagerat sig för barns rättigheter i världen. Bild: IBL

En av prinsessans mer bevingade ögonblick är förlovningsvideon från 2012 där Madeleine och Chris O’Neill berättade att de skulle gifta sig. En video som avslutade med att prinsessan kvittrade ”Tihi” i sin blivande makes öra. Ett uttryck som hade potential att bli lika bevingat som kungens ”det sa klick” om när han mötte Silvia.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill är numera föräldrar till prinsessan Leonore, 3 och prins Nicolas, 1.

Madeleine och Chris firar nationaldag i Stockholm med barnen. Bild: IBL

Text: Henrik Högström

Läs också:

Härligaste bilderna på Oscar och Estelle under namnsdagen

15 bilder som visar att Leonore är världens charmigaste prinsessa

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…