Annons

Annons

Grattis på namnsdagen kungen – vi firar med en nostalgisk tårta!

Karl har namnsdag idag! Vi säger grattis till de 333 000 svenskar (varav 5 är kvinnor) som heter Karl eller Carl. Namnet har ett germanskt ursprung och är ett av de vanligaste svenska namnen.

Kung Carl XVI Gustaf.

Landets mest kända Carl är förstås vår kung Carl XVI Gustaf – och det är därför det är allmän flaggdag idag. Vi på Året Runt vill gärna hylla kungen och det gör vi med denna godbit ur arkivet. I nr 51, 1952 fick Året-läsarna receptet på  Carl Gustafs-tårtan, ”Lillprinsens” egen marsipantårta med kungliga kronor på.

Tårtan bakades till Sveriges konditorers stora utställning i Stockholm och fanns snart att köpa i konditorier i hela Sverige.

kungen

Här är receptet, saxat ur tidningen 1952:
”Carl-Gustafs-tårtan är inget för vem som helst att ge sig på. Man bör nog ha bakat mer än en tårta i sin dag för att lyckas. Tårtan består av två bottnar. Den ena är av sockerkakstyp och den andra av japonesertyp. 

Anslagsbotten, alltså den s k sockerkaksbottnen, är rätt enkel att baka. Yrkeskonditorn gör så, att han vispar vanligt ägganslag. I detta rör han ner mandelmassa som lösts upp med äggulor, samt tillsätter det hela lite smält smör. Bakas ut till 1 1/2 cm tjockt skikt.

Japoneserbottnen fordrar följande ingredienser:
5 st äggvitor, 250 g socker, vispas till maräng.
200 g orostad, skalad mandel som skall rivas fint som mjöl och sedan blandad ner i den marängmassa, som man får sedan äggvitorna och sockrets vispats.

Nu gäller det att göra bottnen färdig av den här massan. Det går helt enkelt till så till att man spritsar bottnen till önskad storlek. In i ugnen…

Tårtkrämen får man fram genom att laga en lämpligt stor sats vanlig vaniljkräm. Hur mycket kräm som går åt beror på tårtans storlek och hur mycket inkråm man tycker om. Beräkna en kvarts liter för en ordinär familjetårta.

Medan krämen är varm uppmjukas ett par blad gelatin i kallt vatten och tillsätts. Sedan krämen kallnat blandas den med lika mängd vispgrädde.

Hopläggningen är det svåraste momentet. Man börjar med anslagsbottnen. På denna botten lägges ut ett 4 cm tjockt lager av krämen, varvid åtgår drygt hälften av hela krämmängden. Den del av vaniljkrämen, som användes nu skall ha smaksatts med maraschino, en essens, som man kanske kan få köpa några droppar av hos sin konditor, om man är god vän med honom.

I krämen lägger man också ner små bitar konserverad persika och päron. Därmed är detta lager färdigt, och japoneserbottnen lägges varsamt ovanpå.

Nu följer ett nytt lager kräm (men utan maraschino) med en tjocklek av 3 cm. I krämen blandas krossad nougat eller florentinerkross om det ska vara riktigt gott. Sedan man strukit ett tunt lager vispgrädde ovanpå tårtan och runt tårtan är innanmätet klart.

Återstår ytterhöljet, som består av ett tunt lager marsipan, som färgats gul med vanlig karamellfärg. Man kavlar ut marsipanen tunt, tunt, formar ett hölje och lägger det försiktigt över tårtan.

Dekoren fordrar att man klipper till några lika stora kronor i papp. På varje krona klistras ett fäste av papper. Cacaopulver pudras ut över tårtan, sedan kronorna placerats ut. Pudra genom en sikt! (Om man vill kan man göra gula marsipankronor och bara placera ut dem efter överpudringen. Så gjorde vi, när Året Runts tårta på färgbilden bakades.) 

Och därmed är tårtan klar. Men vi säger på förhand: den är svår. Det är nämligen en äkta konditor-tårta!”

Av Helene Arkhem Foto Kate Gabor Kungahuset.se

Annons

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…