Annons

Annons

Gravad lax- och spenatpaj

Alla älskar paj! Här har vi fyllt pajen med spenat, lax och färskost.

Bjud på spenat och laxpaj
4-6 personer
Se till att det inte finns för mycket vätska kvar i spenaten. Föredrar du kallrökt skivad lax så går det lika bra.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Recept: Pajdeg med fullkornsmjöl

Annons

Recept: Glutenfri pajdeg

Fyllning:
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
400 g färsk spenat
smör eller olivolja att steka i
300 g skivad gravad lax
200 g färskost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 dl gravlaxsås
1 1/2 dl riven lagrad ost
salt, peppar

Gilla Året Runt på Facebook

Garnering:
laxstrimlor
dill

Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt ca 10 minuter.

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Strimla purjolöken, finhacka vitlöken. Hacka spenaten grovt. Fräs purjolök, vitlök och spenat mjukt, utan att det tar färg. Sila bort överflödig vätska om det behövs.
Vispa upp färskosten med elvisp så att den blir fluffig. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan varje ägg. Rör ner grädde, gravlaxsås, riven ost och kryddor. Vänd ner spenatröran.

Varva spenatröran med gravlaxskivor i pajformen. Avsluta med spenatröra. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter tills pajen stannat och fått fin färg.
Garnera med lax och dill.

Behöver du uppdatera köket med nya formar? Gå in i vår webbshop och fynda>>

Recept av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…