Annons

Annons

Griljerad julskinka med ugnsstekta äpplen

Ett måste till årets julskinka är ugnsstekta äppelhalvor!

Griljerad julskinka med äpple
1 färdigkokt julskinka, 2–3 kg
Griljering:
2 msk dijonsenap
2 msk stark senap
2 äggulor
2 tsk majsstärkelse
ev svartpeppar
2 dl ströbröd
Ugnsstekta äpplen:
3–4 röda äpplen av en fast stort
2 msk smält smör
Garnering:
grönkål
kryddnejlikor
Servering:
grovkornig julsenap, snabbgjord senap, se recept nedan

Annons

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Skär bort svålen på skinkan 
och så mycket fett som du tycker 
är lagom.
3. Griljering: Blanda senap, 
äggulor, majsstärkelse och ev lite peppar.
4. Pensla skinkan med griljeringen. Sikta över ströbröd.
5. Ugnsstekta äpplen: Halvera och klyfta äpplena. Pensla ytorna med smält smör.
6. Placera skinkan och äppelklyftorna på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen tills ytan har fått fin färg, 15–20 minuter. Passa så
att ytan inte bränns.
7. Lägg skinkan på ett uppläggningsfat ihop med äpplena och 
grönkål. Garnera med kryddnejlikor. Servera med julsenap eller snabbgjord senap.

Snabbgjord senap

ca 1½ dl färdig senap: Blanda 1 dl strösocker och 1 dl visp-
grädde. Vispa ner 1 dl Colman’s senapspulver. Vispa tills allt har blandat sig.

Grovkornig julsenap
Låt stå 1 dygn före servering.
ca 1½ dl färdig senap: Koka upp ½ dl bruna senapsfrön, ½ dl
 gula senapsfrön och ¾ dl vatten i en 
kastrull. Häll det i en bunke och mixa
 med en mixerstav till en krämig 
konsistens, ca 3 minuter. Tillsätt 1 msk 
vitvinsvinäger, 2 msk honung, 1 tsk salt, ½ dl matolja och eventuellt lite dragon. Blanda och låt stå och dra minst 1 dygn, men gärna i ett par dagar.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Anders Norrsell

Prova också:

Honungsgriljerad julskinka


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…