Annons

Annons

Grönkålschips kan dämpa kronisk inflammation

En ny svensk studie visar att dagligt intag av grönkål och spenat kan dämpa sjukdomsframkallande inflammationer i kroppen.

Snacks som är både gott och nyttigt! Kan det bli bättre? Bild: IBL

Det är färgämnet lutein som forskare vid Linköpings universitet har forskat kring och sett att patienter med kranskärlssjukdom fick en klart positiv effekt av en kost som var rik på ämnet.

Vid kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp, är inflammation en viktig kompetent.

Annons

– En betydande andel av patienterna som har haft hjärtinfarkt har kvar en låggradig, kronisk inflammation i kroppen trots att de får en bra behandling som innefattar både kärlingrepp, läkemedel och livsstilsprogram. Vi vet att kronisk inflammation är förknippad med sämre prognos, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi, till Liu.se.

Höga luteinhalter i blodet gav lägre halt av inflammation

– Patienterna hade bästa möjliga behandling för sin sjukdom enligt kliniska riktlinjer, ändå såg vi att många av dem hade en kvarvarande inflammation och samtidigt lägre nivåer av lutein, säger Lena Jonasson till Liu.se.

Gilla Året Runt på Facebook

När patienterna fick en mer luteinrik kost sänktes halterna av inflammation i blodet.

Både spenat och grönkål är oerhört rika på lutein. Lutein är fettlösligt och ska ätas med fett för att tas upp i kroppen. Därför är grönkålschips med lite olja och chiliflingor ett suveränt snacks att njuta av på kvällskvisten och receptet på dessa hittar du här.

Inte övertygad?

Här är ytterligare 7 anledningar till att ska du äta mera grönkål

Text: Thowe Wagner
Källa: Land
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Sänk kolesterolet med blåbär!

Supermaten för friska ögon


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…