Annons

Annons

Grova rågkakor med lingon

Grova rågbullar med friska lingon tilltalande för både öga och gom.

Rågbröd med lingon

LÄS OCKSÅ: Lingon en riktigt dunderkur för huden

Ca 12 stycken
25 g jäst
4 dl vatten
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 tsk salt
2 msk ljus sirap
2 msk rapsolja
1 1/2 dl grovt rågmjöl
7–8 dl rågsikt
2 dl färska lingon

Annons

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp.

Rör ner havregrynen och låt blandningen stå ca 5 minuter. Tillsätt salt, sirap, olja, rågmjöl och rågsikt. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka. Blanda till sist ner de färska lingonen.

Låt degen jäsa under duk i ca 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla till bollar och platta till dem så att de blir ca 2 cm tjocka. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och nagga ytan med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i 30–40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda längst ner i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna på plåten.

Recept av Åsa Swanberg
Foto Ludvig Swanberg

Baka vårt goda bröd – här är några favoritrecept!

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…