Annons

Annons

Gunilla, 64: Min första kärlek har hört av sig

När Gunilla var ung var hon förlovad. Men när han åkte till USA för att plugga bröt han och båda gifte sig på varsitt håll. Efter ett helt liv har han hört av sig och vill nu träffa Gunilla - som inte vet vad hon ska göra.

Ungdomskärleken

Jag var förlovad när jag var mycket ung, arton år. Vi gick i samma skola och blev ihop när han tog studenten. Han var ett år äldre än jag. Det var självklart att det skulle bli vi två.
Han studerade på universitetet i två år och jag började utbilda mig till småskolelärare, när jag slutat skolan.

Annons

Så fick han erbjudande om att få bo hos en släkting i Californien, jobba och vidareutbilda sig där. Meningen var att jag skulle komma efter när jag pluggat färdigt. Men något kom emellan.

En dag fick jag bara ett kortfattat brev där han gjorde slut med mig, utan vidare förklaring. Jag tog det väldigt hårt, helt förkrossad var jag. Men tiden går ju, även om den inte läker alla sår. Tanken på hans svek finns ju där längst inne. Jag träffade i alla fall så småningom en lugn och trygg man som jag trivdes med, en kompis till min äldre bror.

Jag har ofta tänkt på min ungdomskärlek

Vi har varit gifta i många år och har tre barn. Vi har haft bra arbeten båda två och har haft gemensamma intressen, inte minst i barn och hem och husdjur. Men något emellan oss har nog saknats, det har inte varit ett dugg passionerat, bara vänligt och kamratligt. Jag har ändå varit nöjd med mitt val i livet.

Många gånger genom åren har jag undrat över vad min ungdomskärlek har levt för liv, om han över huvud taget lever och var han bor. Men tankarna har stannat där. Så en dag fick jag ett mejl. Jag kände att jag blev alldeles het och rodnande när jag förstod att det var från honom, han hade letat reda på mig.

Han berättade att han alltid mått dåligt vid tanken på hur han handlade mot mig. Men han kunde inte annat, då. Han hade gjort en flicka, som också bodde hos hans släkting, med barn. De var tvungna att gifta sig. Han skämdes förfärligt över att han inte berättat sanningen förrän nu.
Nu var han änkling och skulle så gärna vilja träffa mig när han kommer hem om ett par månader. Hela min tillvaro har kommit i gungning.

Ska jag svara honom? Ska jag berätta alltihop för min man? Ska jag över huvud taget träffa honom? Tänk om det tänder till igen mellan oss? Jag är så osäker.
/Gunilla

Familjerådgivaren, Anne-Marie Furhoff, svarar

Du gör klokt i att berätta om mejlet för din man

Du verkar ha en obearbetad förlust efter att din fästman för mycket länge sedan lämnade dig abrupt och utan förklaring. Nu har hans mejl väckt alla undanstoppade känslor till liv. Samtidigt har ni förmodligen utvecklats en hel del under alla år som gått så ni vet egentligen inte riktigt vilken person ni kommer att möta om ni träffas.
Din före detta fästman har i alla fall haft många år på sig att förklara varför han svek dig. Men det är först nu då han är fri och har eget behov av kontakt som han hör av sig. Frågan är vad han vill med dig.
Om du träffar honom utan din mans vetskap så är risken stor att mötet redan är laddat med ungdomens förälskelsekänslor och kan dra i väg med er. Om du däremot vill träffa honom på ett neutralt och balanserat sätt så får du börja prata öppet med din man. Kanske kan ni tillsammans bjuda in den andre mannen. Tillspetsat: vill du presentera dig som en gift kvinna eller en som är lite ”äventyrlig”?
Mycket står på spel. Därför kan det vara klokt att du börjar berätta om mejlet för din man. Hemligheter av det här slaget är aldrig bra i en relation.
/Ann-Marie

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…