Annons

Annons

Gunilla blev getingstucken: Jag kände direkt att det skulle sluta illa!

Gunilla satt och åt på en uteservering i Dalarna när hon blev stucken av en geting. Plötsligt fick hon hjärtklappning, hon kände sig illamående och armen började svullna upp ...

Gunilla Hägg blev getingstungen

Efter ett svårt getingstick har Gunilla Hägg fått nytt vaccin.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du att bli getingstucken

Gunilla Hägg, 52 år, arbetar som undersköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon bor med man och två barn en bit utanför Uppsala.

Gunilla blev getingstungen några gånger som barn och tonåring, och blev riktigt dålig, hon fick en svår allergisk reaktion.
– En gång i tonåren blev jag stucken av en geting i armhålan, och då fick jag åka in akut till sjukhus. Jag behandlades med adrenalin, kortison och antihistamin, och repade mig ganska snabbt.

Annons

Under kommande år blev Gunilla getingstungen några gånger, men då klarade hon sig bättre, tack vare att hon hade antihistamintabletter som hon kunde ta snabbt.
– Men så en dag för fem år sedan hade vi gjort en tur till Dalarna och stannade till på en vägkrog för att äta. Där fanns en otrolig mängd getingar som flög omkring, och de var så aggressiva. Jag var medvetet försiktig, undvek att vifta bort dem, men så kom jag gående med min matbricka och då passade en geting på att sticka mig i armen.

Fick hjärtklappning och svullen arm

– Jag kände nästan direkt att det skulle sluta illa. Någon kom fram till mig och sa: ”Jag ser att du inte mår bra”. Armen svullnade, jag blev rödflammig på bröstet och halsen, fick en väldigt stark olustkänsla och hjärtklappning.

Mina vänner tog med mig i bilen till vårdcentralen i närheten, där jag blev väldigt fint omhändertagen. Läkaren där frågade om jag ville ha en remiss till allergimottagningen i Uppsala, där man ger ”vaccin” mot getingallergi, och jag tackade förstås ja. Det var ju samma enhet som jag jobbar på, och en dag kom en av våra läkare och berättade att han fått en remiss!

Sedan började behandlingen.
– Från början fick jag sprutorna ofta, en i varje arm. De visade flaskan med injektionsmedlet ”Getinggift”, och det kändes så där; måste jag säga! Men jag kände mig trygg, och tvekade inte att fortsätta. I början kliade det på stickställena, och jag blev trött. Jag fick instruktioner att inte anstränga mig för mycket de närmaste dagarna efter injektionerna. Tröttheten och klådan klingade av när jag hållit på ett tag. Gunilla fick sista sprutan nu i början av februari.  Under de år hon behandlats har hon inte råkat ut för några getingar.

Slipper ha med mediciner

– Men jag har fått myggbett. Tidigare har jag fått ganska svåra reaktioner även på myggbett, med stora svullnader. Det har  blivit jättemycket bättre.
Det ska bli spännande att se hur det går om jag skulle bli getingstungen i sommar, säger Gunilla. Jag har fått informationen att bettet troligen fortfarande kommer att göra ont, men jag ska inte få den svåra allergiska reaktionen. Och jag behöver inte ha med mig ”akut-kitet” med adrenalinpenna och antihistamin när jag är ute. Så jag känner mig trygg.

Kan alla få vaccinet mot getingar?

– Nej det är bara patienter som har haft andningsbesvär och eller allmän­ påverkan i samband med geting-  eller bistick som får den här sortens behandling, säger Christer Jansson, professor och överläkare, allergi- och lungkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Behandlingen finns tillgänglig i alla landsting. Så det går alltid att få hjälp. Det är en väldigt effektiv behandling. Gunilla behövde bara ha med sig akutmedicinerna under första sommaren då hon var under behandling. Nu behövs de inte alls.

Av Susanna Hauffmann Foto Mikael Wallerstedt


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…