Annons

Annons

Håkan nekades lån på grund av ålder – nu backar banken: ”Det blev fel”

När Håkan Turesson sökte lån i våras för att renovera hemma stötte han på patrull. SBAB sa nej eftersom Håkan fyllt 60. Nu backar banken om lånereglerna.

Läraren Håkan Turesson vände sig i våras till SBAB för att låna pengar till en renovering av huset i Nacka.

Håkan Turesson fick avslag på låneansökan för att han fyllt 60. Nu får renoveringen på övervåningen vänta. Bild: Privat

100 000 kronor för att kunna bygga ”ett vettigt sovrum” så att han skulle slippa slå pannan i taklisterna. Men beskedet från SBAB blev en kalldusch. Håkan fick veta att eftersom han fyllt 60 hade hans framtida inkomster räknats ner med 30 procent.

Annons

– Det var tvärnej, säger Håkan Turesson som fick samma negativa besked av ICA-banken.

Gilla Året Runt på Facebook

Det handlade inte om att banken gjorde bedömning utifrån hans faktiska situation utan hans ålder.

– Väldigt konstigt när man har ett jobb och det, som i mitt fall, är många år till man ska gå i pension, säger Håkan Turesson som räknar med att jobba till han är 67.

Hur kändes det?

– Jag blev väldigt arg. Kände att ”va fan, det här är ju fel”, säger Håkan Turesson.

Han tycker att banken borde ha tagit hänsyn till saker som att han jobbar och inte har några betalningsanmärkningar, snarare än att göra en schablonbedömning byggd på hans ålder.

Nya direktiv från EBA

De förändrade utlåningsreglerna handlar om ett nytt direktiv från EBA (European Banking Authority) som trädde i kraft vid årsskiftet. Ett direktiv som bland annat innebär att låneinstituten ska ta hänsyn till ”potentiella framtida negativa scenarier” när de tar ställning till att bevilja eller neka nya lån.

Tolkningen och tillämpningen av direktivet skiljer sig mellan bolåneinstituten. Men statliga SBAB valde att göra en schablonbedömning istället för att avgöra individuellt från fall till fall.

Och den schablonbedömningen innebär, som i Håkan Turessons fall, att den framtida lönen räknas ner med 30 procent efter 60-årsdagen.

Expressen skrev om Håkan Turessons grusade planer i våras. En privatperson, som läste om ärendet, vände sig då till diskrimineringsombudsmannen med en anmälan om misstänkt åldersdiskriminering.

Nu backar banken

Nu har SBAB av allt att döma tagit till sig av kritiken. I ett pressmeddelande skriver banken att man nu skrotar schablonmodellen.

– Denna gång blev det fel och det fungerade inte med en automatisk tvingande schablonregel för alla kunder. Naturligtvis ändrar vi oss och tillser nu rättvis individuell ansvarsfull kreditbedömning, säger Klas Danielsson, VD SBAB.

Nu ska banken prova varje enskilt fall – precis som tidigare. Bild: Shutterstock/IBL

Innan bankens ändrade besked var Håkan Turesson fast besluten om att genomföra planerna utan lån. Med SBAB:s nya besked kan dock renoveringen gå snabbare än beräknat.

– Det var roligt att höra, då får jag göra en ny låneansökan så får vi se. Grattis till alla 60-åringar!

Text: Henrik Högström

Läs också:

Bedrägerier mot äldre ökar – så skyddar du dig


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…