Annons

Annons

Håll magen frisk i sommar

Magsjuka Sommarmage

”Sommarsjuka” kallas det då magen beter sig som ett vulkanutbrott under några dagar. De vanligaste orsakerna är bakterierna salmonella (kyckling, ägg) och campylobacter (kyckling och annan fågel, ibland kött från nöt, gris och får, samt opastöriserad mjölk). Symtomen är svår diarré, ibland kräkningar, kramper, feber, och det kan ta tid innan man är helt återställd. Vissa virus (t ex norwalk och hepatit A) och också ge svåra magbesvär. Man kan bli smittad via livsmedel, förorenat vatten och av mat som hanterats av människor som bär på viruset.

Annons

Råden som räddar magen under varma sommardagar är:
• Var försiktig med mat, både här hemma, utomlands och på restauranger: Ät bara väl genomstekt mat, undvik majonnäsblandningar, kallskuret kött, patéer och skaldjur som stått framme länge på buffébord.

• Skynda hem till kylskåpet med maten, använd gärna kylväska.

• Använd aldrig samma skärbräda och knivar till kött och grönsaker.

• Se till att kyckling och helst också annat kött blir genomstekt på grillen. Kolla med sticka att saften som rinner ut är klar, inte rosafärgad.

Behandla
• Medel mot diarré (Imodium, Travello, Loperamid)

•Vätskeersättning (finns på apoteket, men du kan också blanda sex teskedar socker med en halv tesked salt i en liter kokt och avsvalnat vatten.

• Kapslar med lactobaciller som balanserar bakteriefloran i tarmen

•”Turistdiarré” kan man slippa med ett vaccin som man dricker. Det  bör tas senast två veckor innan man ska resa.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…