Annons

Annons

Hallå där Björn Skifs!

Det här visste du inte om Björn Skifs.

Björn Skifs

LÄS  OCKSÅ: Björn Skifs: Jag tvivlar ofta på att jag är tillräckligt bra

Vad gör dig extra glad?
– När det lyckas och går bra för nära och kära. När mina grabbar tog körkort jag fick tårar i ögonen av glädje.

Annons

Vad är du mest stolt över?
– Det är ju tveklöst just grabbarna. Att få vara farsa till dem är stort. Jag blir också stolt när jag får höra att jag har inspirerat andra människor till att börja spela musik.

Vad får dig att må riktigt bra?
– Vänner, stekt fläsk med löksås… och att drälla! Man kan drälla överallt. Men hemma är naturligtvis enklast att vara planlös och göra olika saker men egentligen ingenting. Det är underbart att ta sig en timme eller två och bara drälla omkring.

Vad gör dig upprörd?
– Förtal och snack bakom ryggen. Det är bland det värsta jag vet.

När du skäms du?
– När jag själv gjort något som snuddar vid det jag själv tycker så illa om, när jag inte är riktigt rak och ärlig.

Vilka samhällsfrågor engagerar dig mest?
– Vård, skola och omsorg. Det som alla alltid politiker pratar och tjatar om så mycket, men gör så lite åt.

Vilken person beundrar du mest?
– Min pappa Anders. Han var en otrolig humanist med ett gott hjärta. Han var verkligen genomgod, men med lite humör ibland. Och klurig och klok. Pappa har varit min förebild på många sätt.

Vad drömmer du om att få uppleva?
– Barnbarn, viket jag inte har än. Och ett sommar-OS! Att jag inte passade på när det var i London 2012 är nästan skamligt, när det var så nära.

Det visste du inte om Björn Skifs!

– Efternamnet Skifs kommer från när tyska handelsfartyg på 1700-talet tog sig upp till Vansbro längs Dalälven där det blev stopp vid en fors. Forsen döptes till Skifsforsen efter det tyska ordet för båt, schiff. och Björns släkt tog gårdsnamnet Skifs.

– Björn har valts till Sveriges populäraste skådis och firat stora framgångar i ”Strul” (1988), ”Joker” (1991) och ”Drömkåken” (1993). Mindre känt är att Björn skrev manusen (ihop med Bengt Palmer).

– Låten ”Michelangelo”, som tog Björn Skifs till en femteplats i Melodifestivalen 1975, har av Svensktoppslyssarna röstats fram till den mest populära svenska schlagerlåten någonsin.
– Det är fortfarande min största hit. Varje gång jag spelar den blir folk som tokiga. Alla, både unga och gamla, sjunger med, ställer sig upp och röjer och donar, säger Björn.

Text och foto Hasse Gänger


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…